Finanční správa se k případu FAU vyjádří do týdne. Na svém postupu trvá

Odborné vyjádření k postupu vůči společnosti FAU vypracuje finanční správa do týdne. Zveřejní i podrobnosti řízení s firmou. Umožní jí to zbavení mlčenlivosti, které od firmy obdržela ve středu. Ministr Ivan Pilný (ANO) také od šéfa finanční správy Martina Janečka dostal analýzu k užívání kritizovaných zajišťovacích příkazů. Materiál nyní projedná vláda.

„Připravíme kvalifikované vyjádření k našemu postupu a podrobnostem řízení s danou společností, které zveřejníme v horizontu jednoho týdne. Finanční správa je přesvědčena, že se tím jednoznačně potvrdí závažnost zjištěných skutečností a oprávněnost jejího postupu,“ uvedla Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení finanční správy.

Společnost FAU vlastní v areálu přerovské Prechezy z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Po zásahu finanční správy se dostala loni v říjnu do insolvence, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu.

Na anonymním twitterovém účtu se ovšem v neděli objevila nahrávka, na které předseda ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš o firmě hovoří. „Naši klekli na FAU Přerov, takže je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká Babiš. Není ale jasné kdy a s kým na bezmála minutové nahrávce mluví. Babiš odmítl, že by během působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval. 

13 žalob na stát

Krajský soud v Ostravě nyní eviduje 13 žalob podaných firmou FAU na složky státu, hlavně na finanční a celní správu. Dvě firma vyhrála a dvě soud odmítl, další se teprve budou řešit. Vyhrané žaloby se týkaly zajišťovacích příkazů. „Žalovaná strana si v obou případech podala kasační stížnost,“ dodala mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Finanční správa je nezávislá. Rozhodně odmítám, že by fungovala na něčí příkaz. V životě jsem se s tím nesetkal.
Martin Janeček
ředitel finanční správy

K odmítnutým žalobám se mluvčí nechtěla vyjadřovat. Stejně tak nechtěla komentovat žaloby, které bude soud ještě řešit. Dvě z nich se podle informací ČTK týkají dalších zajišťovacích příkazů ve výši 140 a 200 milionů korun. Vydalo je pravděpodobně Generální ředitelství cel. „Další žaloby bychom mohli projednávat do měsíce,“ uvedla Olšarová.

Podezření na karuselový podvod

Finanční správa v souvislosti s prohranými žalobami uvedla, že soud nezpochybnil nárok na doměřenou daň, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele. V zákoně to podle úřadu není výslovně upraveno. Finanční správa proto považuje ze nezbytné, aby se k danému případu vyjádřil Nejvyšší správní soud.

Úřad už dříve uvedl, že měl důvodné podezření z vědomého zapojení společnosti FAU do karuselového podvodu a že rozkryl rozsáhlý podvodný řetězec, ve kterém nebylo u několika firem placeno DPH a zároveň byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. 

  • Jde o jeden z institutů finanční správy proti neplatičům daní. Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. 
  • Správce daně však musí mít podle daňového řádu vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by daňová povinnost bez použití zajištění nebyla po vyměření uhrazena.

Janeček ve čtvrtek předal Pilnému analýzu k užívání zajišťovacích příkazů v letošním roce. Její obsah nechtěl komentovat. „Časem bude stejně něco zveřejněno, takže veřejnost se této informace jistě dočká,“ řekl České televizi. Materiál nyní projedná vláda. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by mělo ministerstvo především vyvrátit, že nedocházelo k zasahování do aktivit finanční správy. 

Podle zprávy pro vládu z července finanční správa letos do dubna vydala 601 příkazů na 873 milionů korun. Loni to bylo 1561 zajišťovacích příkazů na 3,3 miliardy, o rok dříve 1605 příkazů na 3,6 miliardy. Na jednu firmu může správa vydat více zajišťovacích příkazů. Loni se tak příkazy týkaly 309 firem, o rok dříve 424.

Kauza kolem společnosti FAU ale není první, kde se soud firmy po vydání zajišťovacího příkazu zastal. Reportéři ČT už v dubnu upozornili na další případy, kdy finanční správa firmě zajistila majetek a prakticky ji tím zlikvidovala.

Vydáno pod