Lyžařská sezona pomalu končí, lodní začíná

Praha - O nadcházejícím víkendu ukončí sezonu řada lyžařských areálů. Milovníci zimních radovánek ale nemusí zoufat, například Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně bude pro lyžaře otevřen až do 21. dubna, nezavírá ani Klínovec, Monínec nebo Chotouň. S koncem lyžařské sezóny zároveň začne ta lodní. Se zpožděním čtrnácti dnů první turisty přivítá například Vranovská přehrada.

Například v Krkonoších je sněhová pokrývka na svazích i více než metr vysoká. V Harrachově s téměř metrem sněhu pořád trvá denní provoz. Na sjezdovkách v areálu Horní Domky je až 110 centimetrů, sezonu tam ovšem ukončí už v neděli. Stejně končí provoz i v Peci pod Sněžkou. Ve Špindlerově Mlýně bude až do 21. dubna v provozu areál Svatý Petr - Hromovka, Medvědín - Horní Mísečky se uzavře na konci tohoto víkendu.

Také v největším středisku v Jizerských horách, Tanvaldském Špičáku, se chystají zakončit sezonu o víkendu, ačkoli svahy pokrývá až 80 centimetrů sněhu. Už jen do neděle budou otevřená střediska v Deštném či Říčkách v Orlických horách, kde leží kolem metru sněhu. V dalším týdnu zůstane v provozu ještě třeba areál v Červené Vodě. A nejméně o tomto víkendu se bude stále lyžovat i v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem.

Ani v Krušných horách sezona ještě definitivně neskončila, ačkoli většina středisek už není v provozu. Lyžaři mohou vyrazit do areálu na Klínovci, kde je pořád přes metr sněhu. Lyžuje se tam denně, otevřeno má být až do 21. dubna. Už o tomto víkendu se bude naposledy lyžovat v Zadní Telnici a Horním Podluží, spuštění na víkend zvažuje i Boží Dar - Neklid.

Ukončení provozu v neděli plánují vlekaři v šumavském Zadově, kde je až 80 centimetrů sněhu. Naposledy budou upraveny také bílé stopy v Národním parku Šumava, na sjezdovkách v Lipně se bude výjimečně bobovat a sáňkovat.

Ve středních Čechách se bude o víkendu lyžovat na Monínci, Šibeničním vrchu a v Chotouni. Provozovatelé areálu v Chotouni, kde leží až metr sněhu, dokonce doufají, že by mohli udržet provoz až do května. Monínec má být otevřen do 21. dubna. Na Vysočině ovšem sezona končí definitivně, o tomto víkendu se bude lyžovat ještě na Křemešníku a v Novém Jimramově.

V Jesenících trvá denní provoz už jen na Ovčárně, ale o víkendu se rozjedou vleky i v Karlově, Koutech nad Desnou, Ramzové či Červenohorském sedle. Sníh je většinou vlhký, ale je ho stále dost, místy kolem metru.

Sezonu si minimálně o nadcházející víkend protáhne také řada středisek v Beskydech. Vleky pojedou v Razule, Kyčerce, Kohútce a na Pustevnách. V provozu zůstane rovněž Troják nebo mnohem níže položené středisko Stupava. Místy leží na sjezdovkách přes metr sněhu. Na poslední lyžařský víkend se chystají provozovatelé v Mostech u Jablunkova či Bílé.

Lyžařskou sezonu vystřídá lodní

Končící lyžařská a běžkařská sezóna se o víkendu sejde se začátkem té lodní. Na Vranovské a třeba i na brněnské přehradě vyjedou lodě, stejně jako po celém Česku, kvůli počasí s dvoutýdenním zpožděním poprvé. Lodní sezóna potrvá minimálně do poloviny října.

Vydáno pod