Poslanecký výbor doporučil vydat Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

UDÁLOSTI: Výbor jednal téměř čtyři hodiny, doporučil vydat Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)

Poslanecký mandátový a imunitní výbor doporučil sněmovnímu plénu, aby vydalo šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a stranickou dvojku Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Oba před výborem vystoupili a hovořili o policejní snaze ovlivnit volby. Faltýnek tvrdí, že policie výboru zatajila některé důkazy. Oba poslance kryje imunita, policie jejich vydání žádá kvůli podezření, že zneužili evropské dotace při budování farmy Čapí hnízdo.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) nechtěla říct podrobnosti – protože  je jednání neveřejné – je ale zřejmé, že již na svém druhém zasedání učinili jeho členové konečné rozhodnutí. Místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09) řekl v pořadu 90' ČT24, že hlasování „bylo jednoznačné, nebylo to o jeden hlas“. Pokud se doporučením výboru bude řídit většina poslanců, čeká Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka obvinění z trestných činů.

Poslanci ANO nejspíše doporučení výboru neuposlechnou. „Budu proti vydání,“ řekl ČT místopředseda sněmovny z ANO Radek Vondráček. „Můj názorový kompas mně velí, že bych se neměl podílet na tom, že se někdo snaží zlikvidovat člověka. Toto není standardní postup, je to snaha ovlivnit volby,“ uvedl.

Babiš ani Faltýnek nepožádali mandátový a imunitní výbor, aby doporučil jejich vydání policii, ačkoli morální kodex hnutí ANO uvádí, že by jeho poslanec měl sám požádat „příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání“. Přesto výbor vydání doporučil.

Fabulace, vymyšlená konstrukce, zní od Babiše i Faltýnka

„Z toho, co nám bylo předloženo, jsem nenabyla nejmenší dojem, že je nám jako členům mandátového a imunitního výboru něco zatajováno, jinými slovy že s námi orgány činné v trestním řízení hrají nekorektní hru,“ ujistila Miroslava Němcová po jednání výboru.

Babiš a Faltýnek: Žádost o vydání je účelová policejní konstrukce (zdroj: ČT24)

Oba poslanci, kterých se žádost týká, však tvrdí opak. „Jsem přesvědčen, že je stíhání účelové. Že se nejedná o kauzu Čapí hnízdo, to nebyl žádný dotační podvod. Jsou to domněnky, zkreslené představy a fabulace vyšetřovatele,“ řekl Andrej Babiš poté, co hovořil se členy výboru.

„Načasování je takové, aby se o Čapím hnízdě mluvilo až do dne voleb,“ dodal. Jak však upozornila reportérka ČT Aneta Snopová, policie nemohla příliš dlouho čekat, protože se blíží desetiletá promlčecí lhůta.

Babiš zároveň uvedl, že policie chce obvinit jeho manželku, což také kritizoval. Argumentoval přitom, že kdyby chtěl spáchat podvod, „mohu to udělat na kyperskou společnost a nikdo by tam nefiguroval“. Poté, co výbor rozhodl, však připustil, že takový závěr očekával.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Lídr ANO ovšem jakékoli pochybení v souvislosti s Čapím hnízdem odmítá a policejní žádost o své vydání označuje za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby.

V žádosti o vydání stojí podle zjištění Reportérů ČT, že 31. prosince 2007 po dohodě s Andrejem Babišem a po udělení písemného souhlasu ze strany společnosti Agrofert uzavřeli Kubiska a Faltýnek fiktivní smlouvu o převodu cenných papírů. Akcie budoucího Čapího hnízda tak získaly děti a partnerka Andreje Babiše Monika.

Jaroslav Faltýnek obvinil policii, že poslancům zatajila některé důkazy. „Policie (…) má k dispozici předávací protokol a doklad o zaplacení kupní ceny bankovním převodem,“ řekl Faltýnek, podle kterého tyto doklady „vyvrací vymyšlenou policejní konstrukci“, ale v žádosti o vydání uvedeny nejsou.

Výbor si pozval i vyšetřovatele

„Vyslechneme poslance, kterých se to týká, a budeme se ptát na jejich pohled na tuto žádost,“ uvedla před jednáním výboru Němcová s tím, že o svém doporučení by poslanci mohli rozhodnout již dnes, protože dost prostoru ke zvážení případu dalo už předešlé zasedání.

90’ ČT24: Sněmovní výbor jednal o Babišovi a Faltýnkovi (zdroj: ČT24)

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o sedmi poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný. Pokud dolní komora poslance ke stíhání nevydá, policisté ho mohou případně obvinit až potom, co jim na podzim skončí mandát.

Kromě Faltýnka a Babiše dostali pozvánku na aktuální schůzi vyšetřovatel případu Pavel Nevtípil a dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Ti předstoupili před poslance jako první, ještě před představiteli hnutí ANO, aby zodpověděli doplňující dotazy k žádosti o vydání. Na výboru strávili policista a žalobce delší dobu, než poslanci původně očekávali. Když odcházeli, mnoho podrobností o svém vystoupení neřekli. Pavel Nevtípil pouze poznamenal, že poslanci chtěli slyšet „asi pravdu“.

Trestní oznámení padlo předloni

Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od předloňského roku. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele.

Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve sněmovně řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli přijetí zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF).