O kondici plzeňských práv se rozhodne za týden. Škola si věří

Plzeň – Ve středu 17. dubna rozhodne akreditační komise ministerstva školství o dalším osudu plzeňské právnické fakulty. Pokud jí neprodlouží akreditaci styčného magisterského oboru, školu bude pravděpodobně čekat zánik. Vedení fakulty ovšem věří v kladné stanovisko a uvádí, že všechny výhrady směřující ke kvalitě studia na plzeňských právech napravilo.

Stávající akreditace vyprší právnické fakultě Západočeské univerzity k poslednímu říjnu 2013. Žádost o její prodloužení podalo vedení počátkem prosince. Akreditační komise plzeňské právnické fakultě vytýkala zejména slabou vědeckou činnost a nedostatečný počet vyučujících, kteří v Plzni působí plnohodnotně, a nikoli na poloviční nebo nižší úvazek.

Vedení fakulty nyní uvádí, že zajistilo dvojnásobek kvalifikovaných pedagogů oproti stavu v roce 2011. „Studijní program se nám podařilo zabezpečit tak, že když akreditaci obdržíme, budeme mít k dispozici třicet jedna profesorů a docentů,“ informoval děkan Fakulty právnické v Plzni Jan Pauly.

Podle vyjádření vedení posílila plzeňská práva také svou vědeckou činnost. „Z veřejných zdrojů se jedná zejména o grantovou agenturu České republiky, kde jsme v loňském roce podali devatenáct žádostí, což je rekord,“ řekl proděkan Vilém Knoll.

Plzeňská práva přišla na přetřes už v únoru

O stavu plzeňských práv, jež v roce 2009 poškodil skandál s pochybným přijímáním studentů a neprůhledným udělováním magisterských titulů, jednala akreditační komise už letos v únoru. Tehdy se zabývala možnostmi doktorského studia, na které podle komisařů plzeňská práva – navzdory zlepšující se kondici - stále nestačí.

„Akreditační komise vlastně omezila magisterské studium, tak dost těžko by bylo možné říci, že je možné tam vykonávat studium vyšší úrovně,“ uvedla předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Případ plzeňských práv:

Po minulé žádosti akreditaci fakultě, kterou poškodila na podzim 2009 aféra s rychlostudiem, podivným přijímáním studentů a udělováním titulů, ministerstvo neprodloužilo. Bývalý ministr školství Josef Dobeš ji sice v březnu prodloužil až do roku 2016, ale nový ministr Petr Fiala jeho pravomocný verdikt v červnu zrušil a akreditaci magisterského programu povolil jen do října 2013. Nedostala ji však fakulta, ale ZČU. Magistři jsou tedy v současnosti studenty univerzity.

Bakalářský program Veřejná správa zůstal pod právnickou fakultou. Jeho akreditace byla letos prodloužena o čtyři roky. Po předchozím zákazu ministerstvo dokonce povolilo přijímat nové bakaláře. Stalo se to ale až koncem srpna; fakulta musela vyhlásit 15. září druhé kolo přijímaček. Loni chtěla původně přijmout jako v roce 2011 stovku bakalářů, ale kvůli tomu, že nenabrala nové magistry, jich přijala 140.

Plzeňská práva očekávají verdikt akreditační komise (zdroj: ČT24)