Herman odvolán z čela ÚSTR, zastoupí ho Pavla Foglová

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) podle předpokladů odvolala dosavadního ředitele Daniela Hermana. Herman svůj konec označil za politicky motivovaný krok, za kterým stojí zástupci ČSSD a KSČM. Stejně se vyjádřil i premiér Petr Nečas. Na pořad jednání rady byla zařazena také volba jeho nástupce v čele ústavu, do řádného výběrového řízení ÚSTR povede ředitelka Českého centra ve Varšavě a překladatelka Pavla Foglová.

„Dva členové rady jsou vysláni do rady Masarykovou demokratickou akademií a mají vazbu na jednoho poslance a na jednoho senátora ČSSD. Jsem přesvědčený, že je to politicky motivované některými jednotlivci ČSSD s komunisty v pozadí,“ reagoval Herman na své odvolání ve vysílání ČT. „Vlastnit klíče od archivu bezpečnostních složek je to, o co některým lidem jde.“

Odvolaný ředitel tak zopakoval výhrady některých kritiků, kteří Senát viní ze zpolitizování rady. Právě horní komora, kde drží většinu levice, o obsazení rady rozhoduje. Podle kritiků se radní prý snaží ÚSTR paralyzovat a odvolání Hermana je jen jedním z kroků. Někteří se dokonce obávají toho, že by změny v ÚSTR mohly vést k posunu v interpretaci totalitní minulosti, kterou má zákonem zřízený ústav nestranně zkoumat.

Představitelé rady v čele s předsedkyní Petruškou Šustrovou taková obvinění odmítají. „Já jsem se tlaku dokázala ubránit v totalitním režimu a nedovedu si představit politika, který by na mě vyvíjel tlak,“ podotkla někdejší disidentka Šustrová.

Šustrová s Hermanem si v činnosti ÚSTR protiřečí

Hermanovi rada vytýká především způsob, jakým instituci řídil. „Jsme přesvědčeni, že ústav nepracuje tak, jak by měl. Nikdy nebyla předložena rámcová koncepce, jakým způsobem a jakou metodikou ústav zkoumá nedávnou minulost, o jejímž studiu, o potřebě jejího studia, jsme přesvědčeni jako o nutném,“ zdůvodnila dnešní krok rady její předsedkyně. Fondy podle ní nebyly digitalizovány systematicky a badatelé k nim měli jen omezený přístup.

  • Předsedkyně rady Petruška Šustrová: Ústav není dobře řízen a navíc ředitel není ochoten spolupracovat s radou tak, jak by si představovala.
  • Místopředseda rady Lukáš Jelínek: U zpracovávání digitalizace archivů Státní bezpečnosti a u vědeckých výzkumných projektů není koncepce. Poslední kapkou, která u mě rozhodla pro to, abych hlasoval pro odvolání pana ředitele, byla kampaň politická, do které se bohužel pan ředitel také zapojil.

Kritika na Hermanovu hlavu je tak zcela v rozporu s tím, co uvedl sesazený ředitel: „Odevzdávám ústav v nejlepší kondici za celých pět let jeho existence.“ Zdůraznil, že za jeho působení v ÚSTR se digitalizovalo 30 milionů listů, což představuje 20 procent fondu, instituce vydávala dvacet publikací ročně a pořádala desítky konferencí a seminářů.

Petr Nečas: „S vážnými obavami sleduji, jak čtvrt století po sametové revoluci vrcholí snaha sjednocené levice KSČM a ČSSD, v tomto případě pod záštitou Jiřího Dienstbiera a Lubomíra Zaorálka, politicky diktovat, jak se smí či nesmí na veřejnosti mluvit o minulosti naší země.“

Jasno o novém vedení může být až za rok

Na místo Hermana rada vpodvečer zvolila Pavlu Foglovou. Ta se jednání rady osobně zúčastnila, s šéfkou Šustrovou ji váže spolupráce v Lidových novinách. Foglová bude ve funkci do doby, než z výběrového řízení vzejde nový ředitel. Jeho jméno by mělo být známo nejpozději 30. dubna příštího roku.

Osmačtyřicetiletá Pavla Foglová pochází z Ostravy, v Lidových novinách působila v letech 1995 až 1997 jako redaktorka. Překládá především z polštiny prózu, esejistiku a dramata. Publikovala vedle Lidových novin i ve Světové literatuře, Tvaru, Hostu, Literárních novinách.

Padesátiletý Daniel Herman pochází z Českých Budějovic, ÚSTR řídil od srpna 2010. Po revoluci působil v církevní sféře, mj. jako vedoucí sekretariátu pražského arcibiskupa a mluvčí České biskupské konference. V letech 2008-2010 byl šéfem kanceláře Jana Švejnara.

Nečas odvolání kritizuje, podle Sobotky je věcí rady

Kriticky se k dnešnímu kroku rady vyjádřil i předseda vlády Petr Nečas: „Odvolání ředitele ÚSTR Hermana potvrzuje úzkou spolupráci ČSSD a KSČM. Jde o splátku za spolupráci na krajské úrovni. ÚSTR se tím transformuje na ústav marxismu-leninismu.“ Více o Nečasově postoji čtěte zde.

„Já se panu premiérovi nepletu do toho, co soudí o spojení nebo nespojení různých politických stran,“ kontrovala Šustrová. „Je to premiér mojí země a já ho samozřejmě ctím, ale obecně bych dala přednost, kdyby se lidé věnovali tomu, čemu rozumějí,“ doplnila bez dalšího komentáře.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůraznil, že odvolání šéfa ústavu je věcí jeho rady a že sociální demokracie se v tom nijak neangažovala. „V obecné rovině podporujeme odpolitizování ÚSTR a jeho transformaci na standardní vědeckou instituci zaměřenou na zkoumání nacistické a komunistické totality,“ sdělil a připomněl, že pravidla fungování ústavu včetně pravomocí a způsobu volby rady určila před lety ODS.