ČSSD chce z ÚSTR ústav marxismu-leninismu, prohlásil premiér

Praha – Premiér Petr Nečas považuje boj, který se v posledních dnech rozhořel na půdě Ústavu pro studium totalitních režimů, za úlitbu komunistům ze strany sociálních demokratů. Rada se chystá odvolat současného ředitele Daniela Hermana. Taková politizace podle ministerského předsedy ústav poškodí „nesmírným způsobem“.

„Vše nasvědčuje tomu, že levicový Senát volbou příslušných členů rady jde cestou, kdy sociální demokracie začíná předplácet svoji budoucí skrytou nebo otevřenou koaliční spolupráci s komunisty. A kdy také začíná částečně splácet širokou spolupráci na úrovni krajů. Je snaha cestou výrazných personálních změn ho v podstatě změnit v ústav marxismu-leninismu,“ prohlásil Nečas na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Podobné stanovisko už Nečas prezentoval po březnovém výběru nových členů Rady ÚSTR Senátem. Tehdy neprošel kandidát sněmovny Jiří Liška (dříve ODS), zvolen byl jen historik Jan Bureš (ČSSD). Už loni do rady nastoupil politolog Lukáš Jelínek, sociolog Michal Uhl a Emilie Benešová z Národního archivu, který by prý mohl převzít s ústavem propojený Archiv
bezpečnostních složek. ČSSD odmítá, že by situaci kolem ÚSTR politizovala, jde jí prý o to, aby instituce fungovala odborně zdatně.

Reakce premiéra Petra Nečase na dění v ÚSTR (zdroj: ČT24)

Politické grémium sociálních demokratů Nečasovy spekulace o omezování či rušení ústavu odmítá, popírají to i radní. Předsedkyně rady Petruška Šustrová už dřív zdůvodnila rozepře mezi ředitelem a radou Hermanovým chaotickým vedením. Také prý neprovádí digitalizaci dokumentů. Na podporu Hermana se naopak postavila část zaměstnanců, odborářů a aktivistů.

Proti postupu rady protestují i zaměstnanci ústavu

O destruktivním scénaři současné rady hovořil i na včerejší protestní akci zaměstnanců ústavu jeden z nich Mirek Vodrážka. Podle jeho slov dostali lidé spjatí s ČSSD místa radních jako trafiku. „Proč to dostal mladý (Michal) Uhl? Jen pro své jméno. Ale dvakrát dělal kampaň (Jiřímu) Dienstbierovi. Proč to dostal (Lukáš) Jelínek? Jen proto, že dělal poradce (Lubomíra) Zaorálka,“ zmínil Vodrážka během akce.

Právě radní Lukáš Jelínek patří ke kritikům současného ředitele. Ústav považuje Jelínek za dlouhodbě nestabilní, rada se podle něj chce pokusit o kroky, které by minimalizovaly politický vliv. Že je ÚSTR zpolitizovaný, si myslí ale i někteří historici.

Rada ústavu by ještě dnes mohla jednat o Hermanově odvolání. Chce se ale nejdříve dohodnout na dalších krocích a personálním řešení po případném odvolání. Pokud se shoda najde, pak je údajně Hermanovo sesazení skoro jisté.