Sobotka jednal v Iráku o podpoře boje s IS, navštívil i české vojáky

Události: Premiér Sobotka navštívil Irák (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka jednal v Bagdádu s předsedou vlády Hajdarem Abádím a také s ministrem zahraničí. Řešili podporu Iráku v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS), humanitární pomoc i možnou spolupráci při obnově země. Poté se na základně Balad setkal s českými vojáky, kteří cvičí irácké kolegy v pilotování a údržbě českých bitevníků L-159 Alca.

Sobotka zahájil dvoudenní návštěvu Iráku už v sobotu, vzhledem ke špatné bezpečnostní situaci v zemi ale vláda veřejnost o jeho cestě neinformovala předem. Český premiér přijel do Iráku teprve podruhé. Naposledy zde byl Petr Nečas v roce 2011. Sobotka řešil hlavně vojenskou spolupráci, ve které se podle něj otevírá prostor i pro české firmy. 

„Vytvořili jsme slušné politické předpoklady pro to, aby nyní mohly do Iráku přijít naše firmy. Rád bych dojednal, abychom maximálně odbourali i byrokratické překážky,“ řekl Sobotka České televizi před svým odletem. Abádímu pak v Bagdádu předal dopis s možnostmi a nabídkou portfolia, jak a kde se mohou české firmy v rámci rekonstrukce Iráku zapojit.

Soukromé firmy už s Irákem uzavřely významné obchodní dohody. Zatím to byly především zbraně, do budoucna by ale mohly spolupracovat například v petrochemickém průmyslu. V této oblasti mají Češi na co navazovat. Až 60 procent současných iráckých kapacit na zpracování ropy dodaly podle české vlády firmy z bývalého Československa.

Irák nakoupil dvanáct bitevníků L-159

Irácká armáda je nyní největším odběratelem vojenského materiálu z České republiky. Kromě pěchotních zbraní a munice jde především o bitevníky L-159. Irácké vzdušné síly nakoupily celkem dvanáct těchto strojů. Ze základny Balad létají na bojové mise proti takzvanému Islámskému státu. Iráčtí piloti na českých strojích vzlétli do bojů s radikály z IS dosud více než stopadesátkrát a zaútočili na zhruba pět set cílů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sobotka proto zdůraznil, že Česko není jenom formálním členem mezinárodní koalice proti IS. Na základně Balad severně od Bagdádu je od loňska například pětatřicetičlenný český letecký poradní tým, který má na starost výcvik iráckých pilotů a pozemního personálu: „Bojujeme společně s Iráčany a Kurdy proti Islámskému státu. Snažili jsme se poskytovat maximální podporu.“ 

Právě základnu Balad na závěr své dvoudenní návštěvy premiér Sobotka navštívil a setkal se s českými vojáky. Čeští vojáci by se měli na výcviku podílet přinejmenším do konce prosince příštího roku.

„Slyším slova chvály na náš vojenský podpůrný tým… Pomáhají tady na místě také technici z Aera Vodochody. Je to výborná vizitka pro Českou republiku a samozřejmě také dobrá reklama pro naše zbrojovky, pro naše potenciální další dodávky obraného průmyslu pro iráckou armádu,“ řekl Sobotka. 

Sobotka se na základně setkal také s velitelem iráckého letectva Hamídem Anvarem, který premiérovi mimo jiné řekl, že české letouny L-159 bude irácká armáda používat do „posledního muže“, aby mohla bránit svou zemi.

Od dubna je na základně Camp Dublin v Bagdádu také pětičlenný tým české policie, který má na starost výcvik policejních rekrutů. V září ho posílí čtyři specialisté vojenské policie, která nyní působí v Iráku v rámci leteckého poradního týmu. Jejím úkolem je doprovázet a chránit letecké instruktory během výcviku i při cestách mimo základnu. Zabezpečují také místo, kde jsou vojáci ubytováni.

Kromě vojenské podpory pomáhá Česko také v humanitární oblasti. Soustřeďuje se na podporu lidí, kteří se v důsledku bojů ocitli mimo domovy. „Pomáháme dětem, pomáháme z hlediska vzdělávání, snažíme se zlepšit situaci lidí, kteří museli utéct před fanatiky z Islámského státu,“ řekl Sobotka.

V letech 2012 až 2016 poslalo Česko do Iráku na rozvojovou a humanitární pomoc 94 milionů korun. „V roce 2017 bude podpora činit zhruba 65,5 milionu korun,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. 

Sobotka Iráku pogratuloval k porážce IS

Sobotka po jednání s Abádím také irácké vládě pogratuloval ke strategické porážce IS na svém území: „Toto vítězství je důležité nejenom pro Irák a irácký lid, ale je důležité také pro Evropu.“ Irácké vládní jednotky v neděli dobyly z rukou islamistů město Tal Afar na severu země. Jde o jednu z posledních bašt IS na Blízkém východě.

Kromě Abádího jednal Sobotka v Bagdádu také s prezidentem Fuádem Masúmem a předsedou parlamentu Sálimem Džabúrím. V etnicky i nábožensky rozděleném Iráku se tak setkal se zástupci všech tří hlavních skupin. Zatímco Abádí zastupuje většinové šíity, Džabúrí je představitelem sunnitů a prezident Masúm je Kurd.