Zeman: Thatcherovou respektovali i její názoroví odpůrci

Praha - Někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová byla člověkem, kterého respektovali i jeho názoroví odpůrci. V reakci na její úmrtí to britskému premiérovi Davidu Cameronovi napsal prezident Miloš Zeman.

Thatcherová zemřela v pondělí ve věku 87 let. Postihla ji mrtvice. Oficiální pohřeb - s vojenskými poctami v katedrále sv. Pavla - se uskuteční příští středu. Thatcherová, přezdívaná „Železná lady“, v 80. letech výraznou měrou ovlivňovala dění na evropském kontinentu. Britská média odhadují, že pohřeb přijde na osm milionů liber a bude nejokázalejším pohřbem politika od roku 1965, kdy se Británie rozloučila s Winstonem Churchillem. 

Miloš Zeman o Margaret Thatcherové:

„Byl to člověk, který byl respektován i svými názorovými odpůrci a jeho myšlenky byly pro mnohé z nás inspirací. Chtěl bych vyjádřit i obdiv k její statečnosti v době, kdy odvaha nebyla levná. Jsem přesvědčen, že Margaret Thatcherová vstoupí jako jedna z nejvýznamnějších postav do galerie skvělých britských politiků.“

Smutek nad odchodem Thatcherové vyjádřil již včera bývalý prezident Václav Klaus, který se k jejím myšlenkám a názorům dlouhodobě hlásí. Její odchod označil Klaus za obrovskou ztrátu pro stoupence svobody, demokracie, trhu a kapitalismu. „Já myslím, že ta mezera, která po ní zůstala, je tak velká, že nikdo takový v žádném případě v dnešní Evropě není. Určitě to není žádný z jejích následovníků v Konzervativní straně. A když se rozhlédnu i po Evropě, tak mám strach, že to tady zkrátka absentuje,“ řekl včera Klaus, který byl exkluzivním hostem Událostí, komentářů. Jeho vzpomínku na Thatcherovou si můžete pustit tady.

Margaret Thatcherová se stala prvním britským předsedou vlády, který zavítal do Československa na oficiální státní návštěvu. Stalo se tak poprvé jen několik měsíců po sametové revoluci – v září 1990. Od té doby navštívila Česko ještě třikrát.