V lékárnách se za stejné léky doplácí různé sumy. Komora volá po změně

Česká lékárnická komora (ČLnK) chce, aby pacienti dopláceli ve všech lékárnách stejnou částku. V současnosti se u některých přípravků běžně liší doplatky i o stovky korun. Komora poukazuje na praxi většiny evropských zemí a tento systém považují za solidární. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) ale oponuje zdražením doplatků, což považuje za nepřijatelné.

„Chceme systém změnit právě proto, aby byl opravdu solidární. Aby pacient i lékař věděli, kolik se bude na konkrétní lék doplácet,“ tvrdí předseda ČLnK Lubomír Chudoba. Sjednocení cen by ale podle ministra Ludvíka přineslo zdražení doplatků, a to si ČSSD nepřeje.

Do pohybu doplatku se promítají rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který rozhoduje o výši částky, kterou za lék platí pojišťovna. Také se ve výši doplatku odráží to, za jakou cenu výrobce lék dodává na trh.

Co lékárna, to jiná cena

Kolik nakonec pacient na lék doplatí, se ale také mění lékárna od lékárny. Vilém Čepička, který si do lékárny chodí pravidelně pro lék na poruchu hypofýzy, jezdí z Havířova, kde bydlí, do lékárny v Ostravě. „Z nejbližších lékáren vlastně to měla fakultní nejlevněji, právě za 520 korun. Dále v Havířově nebo po okolí vycházel na 1600 korun až dva tisíce,“ popisuje rozdíly v doplatcích za lék.

Události ČT: Lékárnická komora chce, aby se všude doplácelo za lék stejně (zdroj: ČT24)

Cenové rozdíly mezi jednotlivými lékárnami znemožňují mimo jiné také lékařům, aby pacienta seznámili s přibližnou cenou za lék, který jim předepisují.

Politici se obávají zvýšení doplatků

Česká lékárnická komora tvrdí, že v současnosti si lepší podmínky vyjednají s distributory a výrobci jen větší lékárny. Ty menší už ale na obdobné podmínky nedosáhnou. Komora doufá, že změny prosadí po podzimních volbách v nově uspořádané sněmovně. Politici ale zatím s podporou většinou váhají.

„Pokud by byly stanoveny pevné doplatky všude, tak by to zvedlo cenu léku pro pacienta,“ míní zdravotnický expert hnutí ANO Adam Vojtěch. Stejného názoru je i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura i poslankyně KSČM Soňa Marková.

Lékárnická komora jim oponuje. „V současné době probíhají správní řízení, kde tím, kdo je odpovědný za tu cenu, je státní Ústav pro kontrolu léčiv a zdravotní pojišťovny,“ říká předseda ČLnK Chudoba s tím, že v rámci těchto institucí by se mělo odehrát vše podstatné.