Narkomani zneužívají lék subutex jako levnější alternativu heroinu

Praha - Monitorovací středisko pro drogy a drogovou závislost odhaduje, že až 95 % léčebné drogové náhražky subutexu ve skutečnosti narkomani zneužívají jako levnější alternativu heroinu. Tomu, aby se látka takto snadno dostávala na černý trh, měl zabránit internetový registr jeho uživatelů. Ten ale nefunguje ani dva měsíce po plánovaném rozjezdu.

Metadon a subutex jsou látky, které by měly heroinovým narkomanům pomoct překonat abstinenční příznaky a postupně je závislosti zbavit. Místo toho se hlavně subutex prodává na černém trhu. „Jsou tady tři čtyři shromaždiště, kde se scházejí lidi, kteří chtějí jen subutex,“ vysvětluje narkoman přezdívaný Sandokan. Narkomani tablety subutexu často zneužívají jako drogu. Rozpuštěný a vpíchnutý do žíly se užívá jako levnější alternativa heroinu, má totiž podobný účinek.

„Dojde k utlumení, k celkově příjemným pocitům, které navozují podobné látky opioidního charakteru,“ popisuje účinky tablety Petr Popov z Oddělení pro léčbu závislostí Všeobecné fakultní nemocnice. „Až 90, 95 % procent z nich si tu tabletu, která se má vložit pod jazyk, injektuje,“ dodává Viktor Mravčík z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost.

Narkomani těží z toho, že dostat se k subutexu je teď poměrně jednoduché. Lékař prakticky nemůže zjistit, jestli si pacient lék nevyzvedává i u jiných kolegů. „Některý pacient může obcházet různé lékaře a získávat tu substituční látku několikanásobně a samozřejmě část jí potom proniká na černý trh,“ popisuje praktiky narkomanů Vratislav Řehák, lékař substitučního centra Remedis. Tam je cena tablety subutexu oproti lékárně až čtyřnásobná.

Zneužívání měl omezit internetový registr uživatelů. Každý lékař by z něj mohl podle rodného čísla okamžitě zjistit, jestli jeho pacient už není v léčbě jinde. „Může si ověřit, zda je, nebo není uživatelem substituční terapie. Pokud je to nový pacient a není tam ještě zařazen, tak má lékař možnost ho tam zařadit,“ sděluje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.On-line registr měl začít naostro fungovat už na začátku srpna. Firma, která ho dodává, se ale nestihla vypořádat s problémy.

Do 15. října by měly být odstraněny technické nedostatky. Pak už by se podle ministerstva zdravotnictví měl registr rozjet naplno.

Vydáno pod