Výboj zabil farmáři tři telata. Člověku se to stát nemůže, uklidňují fyzici i ČEZ

Události: Výboj zabil telata, lidé se bojí o bezpečnost. Zbytečně, tvrdí ČEZ (zdroj: ČT24)

Na Vlašimsku zabil minulý týden výboj elektrického vedení tři telata. Desítky lidí teď vyjadřují na sociálních sítích své obavy, přestože podle společnosti ČEZ, které sloupy patří, se člověku taková nehoda stát nemůže.

K nehodě došlo nejspíš tak, že pták, který usedl na drát, propojil vedení se sloupem. Vytvořil tak zkrat a po sloupu se elektřina svedla do země. Tím vzniklo takzvané krokové napětí. Stejně jako při zásahu bleskem se po zemi proud šíří v kruzích s různým potenciálem. A pokud kráva stojí předními a zadními končetinami v jiném kruhu, v jejím těle se napětí vyrovná. Zvíře to nepřežije.

Odborník: Člověku nebezpečí nehrozí (zdroj: ČT24)

Podle fyziků se to ale stát člověku nemůže – nerozkračuje se tak doširoka jako dobytek. Krokové napětí totiž vzniká mezi dvěma body na zemském povrchu, které jsou od sebe vzdálené jeden metr, tedy přibližně krok člověka. 

„Lidi jsou bezpečnější než telata, která mají velmi rozkročené přední a zadní nohy. Taky obvykle nebývají obuta, takže proud podstatně snáz proteče tělem telete,“ uklidňuje Filip Dominec z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. „Nedoporučoval bych se toho sloupu dotýkat, ale ani bych se toho nebál, pokud se zachovávají bezpečností opatření,“ dodal.

Podle zástupce vedoucího katedry elektroenergetiky na FEL ČVUT Radka Procházky navíc ke krokovému napětí dochází jen při poruchových stavech. „Bývají to ojedinělé jevy. V naší historii neevidujeme případ, kdy by se to stalo člověku,“ uklidňuje veřejnost i mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Případ z Vlašimska přesto vzbudil v lidech obavy. Pod příspěvkem farmy o tom diskutují na sociálních sítích.

Farmář Josef Volšický, kterému zabitá telata patřila, přesto strach má. Po energeticích tak chce alespoň uzemnění sloupu a lepší ochranu proti ptákům. Sloup totiž stojí ve výběhu, kde Volšický chová 120 kusů dobytka na maso.

„Naše zvířata si to tady oblíbila, jak je vidět z toho, že je to tady vyležené. Nocovali tady. A ráno, když se rozednilo a ptáci se dali do pohybu, tak se to stalo,“ dodává k nehodě majitel farmy Olešná Volšický.