Poslanci nedostanou kopii spisu k Čapímu hnízdu. Policie ji nevydá

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru nedostanou kopii spisu ke kauze Čapí hnízdo. Krajské ředitelství policie v Praze jejich žádost zamítlo. Do spisu budou moci poslanci jen nahlédnout. Rozhodnutí policie ale politici rozumějí, vykládají si ho jako prevenci před únikem informací.

Imunitní výbor nyní rozhoduje o žádosti policie, která chce vydat poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Poslanci proto požádali policii o celý vyšetřovací spis i o informaci o dohledu nad vyšetřováním.

Policie ale kopii spisu nevydá. „Členové výboru však mohou do trestního spisu nahlédnout na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy,“ uvedla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Po důvodech policie podle svých slov nepátrala: „Vím dobře, že nemáme nárok spis dostat. Jen zdvořile požádáme,  když si to členového výboru přejí. Potom záleží na policii.“ 

Členové výboru půjdou za spisem na služebnu

Sněmovní zpravodaj žádosti o vydání Jiří Dolejš (KSČM) na policejní služebnu půjde. Z titulu své funkce to považuje za povinnost. „Policie nám ho nechce vozit do sněmovny z důvodů bezpečnostních, to je pochopitelné,“ dodal.

Spis chce na policii nastudovat i poslanec ANO František Petrtýl, kterému  žádost o vydání nepřipadá dostačující. „Neviděl jsem v ní nějaký důkaz nebo něco takového,“ uvedl. Potvrdil, že zájem o kopii projevili zástupci ANO, konsenzuálně ji nicméně potvrdili všichni členové výboru.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek naopak na policii nepůjde. Žádost o vydání je podle něj dostačující k tomu, aby se rozhodl. „Je zpracována poměrně konkrétně a podrobně, takže se nepotřebuju seznamovat se spisem,“ konstatoval. Spis nepotřebuje vidět ani šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Policie doručila žádost o vydání obou politiků 10. srpna. Výbor věc zatím rozjednal. Na další jednání, které se uskuteční 30. srpna, přizval Babiše a Faltýnka. O vydání poslanců bude sněmovna jednat na schůzi, která začne 5. září. 

Lidé prověřovaní v kauze Čapí hnízdo
Zdroj: ČT24

Babiš požádal výbor, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se vyjádří. Už dříve označil kauzu za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit parlamentní volby. Městské státní zastupitelství minulý týden oznámilo, že nemá námitky proti tomu, aby se s policejní žádostí o vydání seznámil. 

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Agrofertu.

Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která jeden čas farmu ovládala.