Do Kábulu a zpět. Letoun CASA se proletěl pro české vojáky

Praha – Armádní letoun CASA má ze sebou první zpáteční let do Afghánistánu. Přivezl poslední část vojenských policistů, kteří v zemi působili přes dva roky. Stroj absolvoval zpáteční cestu s mezipřistáním ve Tbilisi. Let do Afghánistánu podle armády prokázal, že letouny určené spíš na kratší cesty zvládnou i dlouhé trasy. Cesta prý trvala déle než s letounem Airbus, ale byla levnější.

Kromě posledních dvanácti příslušníků česko-slovenské jednotky vojenských policistů dopravil letoun do Prahy jeden a půl tuny materiálu. Pilot letounu Milan Laniak potvrdil, že pro samotný let hrála důležitou roli nadmořská výška letiště v Kábulu, protože v nejbližším okolí jsou vysoké hory. „Toto je asi specifikum oblasti Kábulu, vysoké nadmořské výšky, vysokohorské prostředí a vysoká teplota, která je limitující pro všechny typy letounů, nejen pro CASU,“ konstatoval.

Let do Kábulu také vyšel o poznání levněji než s Airbusem. „Myslím, že tímto letem naplnila CASA svoje poslání, a to je přeprava menšího množství nákladu než Airbasem. Nezanedbatelné jsou i náklady, které jsou výrazně nižší. Oproti Airbusu jsme ušetřili téměř 50 procent nákladů,“ dodal velitel 24. základny dopravního letectva Jiří Vávra.

Drahá letadla nakoupila Topolánkova vláda

Smlouvu na čtyři letadla CASA za 3,5 miliardy korun odborníci a média označovali za předraženou. Stroje jsou kritizovány pro krátký dolet a v minulosti nefunkční obranný systém. Nákup navíc provází podezření z korupce. Obviněna byla dokonce i exministryně obrany Vlasta Parkanová.

Letoun CASA se vrátil z Kábulu do Prahy (zdroj: ČT24)