Průzkum: Část zastánců pravice odchází do skupiny nevoličů

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by v březnu vyhrála sociální demokracie. Hlas by jí dala víc než čtvrtina těch, kteří jsou rozhodnutí jít k urnám. Druhá by skončila TOP 09, třetí komunisti. Až za nimi by se s necelými 14 procenty umístila ODS. Do sněmovny by se dostali ještě Zemanovci a lidovci - obě formace by měly kolem sedmi procent hlasů. Z průzkumu agentury ppm factum ale také vyplývá, že část pravicových voličů si mezi stranami nemůže vybrat a odchází tak do skupiny nevoličů. Průzkum proběhl od 21. do 31. března a zúčastnila se ho téměř tisícovka lidí starších 18 let.

Podle ředitele ppm factum Jana Herzmanna se momentální odhadovaná účast u voleb pohybuje těsně nad hranicí 50 procent, tedy o více než deset procentních bodů níž, než byla při posledních parlamentních volbách. „To signalizuje skutečnost, že část pravicových voličů si nemůže vybrat,“ řekl ve Studiu ČT24.

Sociální demokraté by aktuálně získali 26,6 procenta hlasů, a v dolní parlamentní komoře by tak pravděpodobně měli 68 křesel. Nyní vládní TOP 09 by skončila druhá se ziskem 15,2 procenta hlasů a 36 mandáty. Komunisty by volilo 14,3 procenta lidí, což by jim vyneslo 34 křesel. Občanští demokraté by ve volbách získali podporu 13,7 procenta Čechů a 33 mandátů. Zemanovci by disponovali zřejmě 15 mandáty za 7,4 procenta hlasů a lidovci 14 křesly za sedmiprocentní podporu ve volbách.

image_454024
Zdroj: ČT24/ppm factum

Podle autorů průzkumu by tak ČSSD mohla vytvořit vládu s účastí, podporou nebo tolerancí TOP 09, KSČM nebo ODS. S TOP 09 by dala dohromady 104 mandátů, s komunisty 102 a s občanskými demokraty 101 křesel. Ke stovce mandátů se postupně blíží i případná středolevá koalice ČSSD, Zemanovců a lidovců. Ještě loni v červnu by získala 80 mandátů, o tři měsíce později to bylo 87 křesel a na konci loňského roku 93, nyní by disponovala 97 mandáty. Pohodlnou ústavní většinu 133 mandátů by pak měla hypotetická koalice ČSSD, SPOZ, KDU-ČSL a TOP 09.

V porovnání s předchozím průzkumem podpora ČSSD stoupla o sedm desetin procentního bodu, stejný nárůst zaznamenala i KSČM, ODS si polepšila o 0,4 bodu. Naopak TOP 09 si pohoršila o 1,3 bodu, lidovci o 0,7 a Zemanovci o desetinu bodu.

Rozhovor s Janem Herzmannem (zdroj: ČT24)