Novák byl v USA naposledy v březnu. Jezdil tam prý kvůli firmě

Praha – Obhájce zadrženého exsenátora Alexandra Nováka podá stížnost proti usnesení soudu v Chomutově, přestože si uvědomuje, že jde spíš o formalitu. Soud rozhodl, že zdravotní stav nebrání Novákovi v nástupu trestu. V pondělí ho policisté zadrželi v chomutovské kanceláři v obavě, že uprchne do USA. Novák tam ale prý jezdil pravidelně kvůli firmě, kterou spoluvlastní.

Naposledy odcestoval Alexandr Novák do USA i s manželkou 7. března, 20. března se pak do ČR vrátil. „Byl v USA ze dvou důvodů. Má tam už 15, 16 let firmu, která se zabývá obchodem s realitami. A druhý důvod je, že tam navštívil zdravotnické zařízení,“ řekl ČT Růžek. Údajně šlo o specialistu na mozkové cévní příhody. „Realitní společnost tam má více domů, které slouží hlavně k pronajímání zájemcům. Jde o normální byznys,“ dodal Novákův obhájce.

Hlavní podíl svého majetku má ale někdejší senátor v České republice. Jeho dům v Chomutově patří firmě Multitechnik, kde Novák figuruje jako jednatel i společník. Kromě toho vlastní na Chomutovsku desítky pozemků a budov. Z poloviny vlastní třeba firmu Talwin, která mimo jiné načerno postavila sluneční elektrárnu v Moldavě. Figuruje také jako majitel polností u Skršína na Mostecku.

Podle Růžka nyní běží řízení o dovolání u Nejvyššího soudu a přezkumné řízení o podnětu ke stížnosti pro porušení zákona na ministerstvu spravedlnosti. Novák je od pondělí ve věznici na Pankráci na základě rozhodnutí chomutovského soudu o dodání do výkonu trestu.

Dům Alexandra Nováka v Chomutově
Zdroj: ČT24

Okresní soud uložil Novákovi v roce 2010 dvouletou podmínku s odkladem na pět let. O jeho odvolání rozhodoval loni v červenci krajský soud, který trest zpřísnil na čtyři roky vězení. Novák ale s odvoláním na svůj špatný zdravotní stav nástup do výkonu trestu oddaloval, odklad mu povolila i vězeňská služba.

Odsouzený někdejší senátor byl považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 byl starostou Chomutova, mezi léty 2000 a 2006 seděl za Chomutovsko v Senátu a byl i ve výkonné radě ODS.

Vydáno pod