Horníková míří do NKÚ, Křeček k Varvařovskému

Praha - Novou viceprezidentkou Nejvyššího kontrolního úřadu bude Zdeňka Horníková. Poslankyně ODS získala ve sněmovně 97 hlasů. Horníková nahradí dosavadního viceprezidenta úřadu Miloslava Kalu, který zamířil do čela NKÚ. Do funkce ji ještě musí jmenovat prezident Miloš Zeman. Poslanci vybrali i nového zástupce ombudsmana. Zvolen byl poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Ombudsman Pavel Varvařovský přitom poslancům doporučil právníka Filipa Dienstbiera.

Horníková měla od počátku největší šance na zvolení. Podle kuloárových informací měla získat i hlasy opozice na základě údajné dohody mezi ODS a ČSSD, díky níž se stal kandidát sociálních demokratů Miloslav Kala prezidentem NKÚ. „Mám naopak dobrý pocit, že tady došlo k nějaké dohodě, která byla dodržena. Nevidím v ní nic špatného. Dohoda není hanebné slovo, pokud se někdo umí dohodnout, měli bychom si toho spíš vážit, než to kritizovat… NKÚ je nezávislý úřad, žádnou moc v zemi jsme nerozdělovali,“ reagovala Horníková v rozhovoru pro Českou televizi s tím, že zastávat funkci viceprezidentky je pro ni velká výzva a velká čest. 

Za Luboše Volejníka měl podle Horníkové úřad dobrý kredit, který byl ale „posledními lety trochu znehodnocen“. Ráda by proto důvěru v úřad obnovila a zlepšila i komunikaci mezi vládou, parlamentem a NKÚ, kterou považuje za nesmírně důležitou. Poslanci totiž schvalují i řadu kontrolních závěrů. „Pokud konstatují, že je někde potřeba provést náprava, aby to neskončilo v šuplících,“ poznamenala. Na otázku, zda by ve vedení úřadu neměl být někdo méně spjatý s politikou, pak uvedla, že i v jiných zemích je naprosto běžné, že lidé z politiky odcházejí na nejvyšší kontrolní úřady a naopak: „Čas ukáže, jestli ta volba byla dobrá“.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09: „Nepokládáme za šťastné, že následujících devět let bude vedení NKÚ 'v zajetí' handlu stran opoziční smlouvy.“

Jeroným Tejc, předseda poslanců ČSSD: „Oba kandidáti splňovali podmínky, které jsme na ně kladli.“

Marek Benda, předseda poslanců ODS: „Miroslav Kalousek se vždycky zlobí kvůli všem politickým dohodám, jejichž není účastníkem.“

Strany TOP 09 a LIDEM by na tomto postu ale raději viděly Radima Bureše z Transparency International. „Jsme rádi, že od TOP 09 získal nominaci na viceprezidenta. Bude mít naši podporu,“ prohlásila před schůzí sněmovny předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Horníkové dalo hlas 97 poslanců, Burešovi jen 39. Hlasovalo celkem 172 poslanců. „Pokud si pan Bureš myslí, že je skvělý kontrolor, ať nastoupí na NKÚ a pracuje tam jako kontrolor,“ podotkla Horníková s tím, že viceprezident NKÚ podle ní kontrolor není. Bureše odpoledne poslanci nezvolili ani za člena kolegia úřadu, tedy jeho širšího vedení. Nahradit měl Marii Hoškovou, které loni v červenci skončilo její funkční období.

Šedesátiletá Horníková se bude muset vzdát svého poslaneckého mandátu, který zastává od června 1996. Viceprezidentkou NKÚ bude na pět let. Ve sněmovně nyní působí jako místopředsedkyně kontrolního výboru, je také členkou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a předsedkyní podvýboru pro cestovní ruch. Loni neúspěšně kandidovala do Senátu. Sedí i v dozorčí radě Státního fondu rozvoje bydlení a ve správní radě obecně prospěšné společnosti Horská služba ČR. V roce 2004 založila nadační fond, který podporuje děti a zájmová sdružení, handicapované osoby, místní tradice, kulturu a umění.

Karolína Peake (LIDEM) a poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák dnes podali návrh na rozšíření pravomocí NKÚ. Úřad by podle nich mohl kontrolovat hospodaření obcí a krajů a také podniků s většinovým vlastnickým podílem státu, obcí nebo krajů. Takřka stejný návrh schválila sněmovna, Senát ho ale hlasy ČSSD a ODS zamítl. „Nový návrh je mírně upraven dle připomínek Svazu měst a obcí, což byla podmínka ODS. Nicméně ODS ani ČSSD se k návrhu nepřipojily. Považuji za legrační, že se tyto dvě strany dovedou domluvit mimo koalici na obsazení vedení NKÚ…, ale ve své zástupce zjevně nemají takovou důvěru, že by NKÚ svěřily širší kompetence. Nebo jsou jejich slova o boji s korupcí jen větrem,“ uvedla Peake.

Křeček: Ombudsman má zachovávat naději vztyčeného prstu

Zástupcem ombudsmana byl zvolen poslanec ČSSD Stanislav Křeček. V tajných volbách získal 83 ze 164 možných hlasů. „Bylo mi tady s vámi dobře,“ rozloučil se s poslanci politik, který byl členem dolní komory od roku 1998. „Odcházím pracovat do vzdálené gubernie,“ citoval nejmenovaného ruského spisovatele v narážce na to, že sídlo ombudsmana je v Brně. Ke svému novému působení při své nominaci uvedl, že ombudsman má být někdo, „kdo zachovává naději vztyčeného prstu“, na koho se mohou lidé obrátit.

Čtyřiasedmdesátiletý Křeček byl do funkce nominován jak Senátem, tak tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Dlouholetý předseda Sdružení nájemníků ČR ve sněmovně působil také jako místopředseda ústavně-právního výboru a člen mandátového a imunitního výboru. Ve sněmovně by jeho poslaneckou lavici měla podle výsledků voleb obsadit bývalá členka dolní komory Gabriela Kalábková.

Varvařovský prosazoval jako svého zástupce odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera. Mimo jiné uvedl, že Dienstbiera ke kandidatuře přemluvil a že ve vedení instituce ombudsmana musí panovat soulad. Dienstbier je podle něj navíc výborný odborník na právo životního prostředí, stavební právo a územní plánování, což je druhá největší agenda ombudsmanovy kanceláře. Za výhodu pokládal také to, že právníkovi je 44 let: „A tudíž má to, co mně už chybí, respektive ubývá. Říká se tomu drajv nebo také tah na branku.“ Dienstbier, který je bratrancem senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD), ale dostal jen 37 hlasů.

Stanislav Křeček:

„Představa, že jsem prošel jen proto, že to byl nějaký handl, se mě dost dotýká. Je to obvyklá snaha, jak politická rozhodnutí znevážit. Není to jen výsledek handlu, ale práce, kterou dlouhá léta dělám, a pevně věřím, že k tomu mám určité předpoklady.“

Rozhovor se Stanislavem Křečkem (zdroj: ČT24)