Nevyčerpané dotace by měly jít na rozšíření školek, míní ČSSD

Praha - Peníze, které ministerstvo školství nestihne vyčerpat z evropských fondů, by mělo rozdělit na navýšení kapacity školek. S tímto návrhem přišel stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle ministerstva ale dotace takto přesouvat nelze.

Resort kvůli dřívějším chybám v čerpání nestihne letos z evropských peněz určených na vzdělání vyčerpat čtyři až pět miliard korun. Tyto peníze by se podle Chládka měly využít na rekonstrukce a rozšíření školek. To by v důsledku mohlo pomoci i zaměstnanosti matek, které jinak musí s dětmi zůstat doma, domnívá se stínový ministr. Řada zařízení je kvůli babyboomu z posledních let přeplněná a jejich kapacita nestačí poptávce.

„Podle nařízení Evropské komise není postup, který navrhuje pan senátor Chládek, možný. Z právního hlediska je tento postup nerealizovatelný,“ uvedl ale Hynek Jordán, který na ministerstvu pracuje na problémovém programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Peníze z tohoto programu jsou navíc určeny na vzdělávání, a ne například na stavební úpravy.

Podle Chládka při letošních zápisech do mateřských škol odešlo s nepořízenou 60 tisíc dětí. Vláda to podle něj neřeší a přehazuje problém na obce, které ale nemají dostatek financí. Poukázal na špatnou situaci například v Praze-východ a Praze-západ. Podle studie, kterou si nechali tamní starostové zpracovat, je nárůst dětí za posledních sedm let enormní. Problém s nedostatkem míst se časem přesune i na základní školy.

Chládek by byl pro to, aby se pro děti postavily montované budovy nebo dřevostavby. Lze je vybudovat rychle, levně a v případě, že bude dětí míň, je prý možné je přestavět třeba na startovací byty nebo na domovy důchodců. Na mateřské a základní školy by se podle Chládka navíc mělo myslet i při vyjednávání podmínek pro příští období čerpání z EU, jen pro ně by měla vzniknout takzvaná prioritní osa.

Brífink ČSSD k čerpání peněz z EU (zdroj: ČT24)