Po osmi letech na útěku skončil hledaný Čech v pražské cele

Dvaačtyřicetiletý Čech, kterého po osmiletém útěku před spravedlností zadrželi letos v červenci thajští policisté, byl deportován do Prahy. Informovala o tom mluvčí policejního prezidenta Eva Kropáčová. V Česku si měl od roku 2008 odpykávat devítiletý trest vězení.

Tuzemská justice poslala muže před devíti lety za mříže proto, že se na konci devadesátých let jako člen organizované skupiny dopustil rozsáhlých leasingových podvodů, a způsobil tak škodu bezmála čtyřicet milionů korun. „Zadržený podvody spolu s dalšími lidmi zastřešoval, koordinoval a plánoval,“ doplnila mluvčí Kropáčová.

Když odsouzený nenastoupil do vězení, vyhlásila po něm policie v roce 2009 celostátní pátrání – a protože se ho v Česku najít nepodařilo a podle kriminalistů vše nasvědčovalo tomu, že zamířil za hranice, vydali na odsouzeného podvodníka evropský i mezinárodní zatykač.

Učitelem jazyků

V roce 2014 policisté zjistili, že hledaný může pobývat v Thajsku. Tamní policie muže zadržela v polovině minulého měsíce na letišti Koch Samui v provincii Suráttchání, kam přicestoval po vnitrozemském letu. Podle místního listu Bangkok Post upozornilo přistěhovaleckou policii přímo české velvyslanectví – během svých tří thajských let se měl prchající Čech živit jako učitel jazyků v soukromém vzdělávacím ústavu.

Thajsko muže následně vydalo do Česka. Do Prahy byl eskortován ve středu a nyní již pobývá ve vězení.