Helsby: Rozhodnutí o zastavení Čunkova trestního řízení bylo správné

Praha - Detektivové z firmy Kroll se domnívají, že už nemá smysl Jiřího Čunka dále vyšetřovat. Ztracená část Čunkova spisu by podle nich další vyšetřování nezměnila. Nenašli také nic, co by stálo za to prověřovat jako případný trestný čin. Podle ředitele evropské pobočky společnosti Kroll Tommyho Helsbyho si Čunek hodně problémů způsobil svými prohlášeními, která pramenila spíše z nezkušenosti a naivity. Vyšetřovatel ocenil i práci českých policistů a státních zástupců. Podle něj si ale nepoložili všechny otázky, které položeny být měly.

Podle detektivů firmy Kroll by Česká republika  měla zlepšit vyšetřování korupce a z kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka se poučit. „Vláda se snaží všemi prostředky bojovat proti korupci, například v působnosti ministerstva spravedlnosti jsme přitvrdili v trestním zákoníku tresty, které se vztahují na korupci,“ prohlásil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Tam, kde dochází k nějaké korupci mezi státními úředníky nebo dokonce politiky - tak tam jsou obavy z toho, že by to policie mohla odnést, nakonec kauza Čunek je toho důkazem,“ myslí si stínový ministr vnitra František Bublan.

Podle Helsbyho bylo rozhodnutí o zastavení trestního řízení bylo na základě prověřování Krollu správné. „Panu Schwarzenbergovi jsem řekl, že by mě velice překvapilo, kdyby další vyšetřování zásadním způsobem změnilo výsledky auditu,“ uvedl Helsby v exkluzivním rozhovoru pro ČT. Informace, které společnost získala, podle něj na vysvětlení původu hotovosti stačí.

Jedním z důvodů, proč byla firma Kroll najata, byl nedostatek důvěryhodnosti na straně vyšetřování. Podle Helsbyho existovala možnost politického zásahu do procesu. Audit Čunkových financí, který si u agentury ministr objednal, trval šest týdnů a zabývali se jím dva detektivové. Těm pomáhali další tři lidé a skupina překladatelů, rešeršistů a právníků. Podle Helsbyho je případ, kdy si ministr zahraničí najme zahraniční agenturu na vyšetřování vicepremiéra, velice ojedinělý. „O to zajímavější případ to ale byl,“ dodal Helsby.

Na původ každé koruny odpovědět nelze 

„Vždy existuje možnost, že bychom v chybějících materiálech našli něco, co by výsledek pozměnilo, ale pro celý spis existuje seznam a my víme, o jaké dokumenty se jedná a co bychom tam našli,“ uvedl Helsby. Audit se po doplnění spisu spíše vyjasní a prohloubí, ale nic překvapivého už v něm podle Helsbyho nebude. 

Vyšetřování půl milionu korun, které byly uloženy na Čunkův účet 14. února, nebylo podle Helsbyho záležitostí, kterou by se Kroll měl zabývat. „Položili jsme si jinou otázku. Zda je možné, aby si Jiří Čunek mohl dovolit takové částky shromáždit. Na základě informací, které nám poskytl, si myslíme, že to možné je. Na původ každé koruny odpovědět nemůžeme,“ komentoval Helsby.  

Čunek nevěděl, jak se chovat vůči médiím

Na Helsbyho udělala velký dojem práce, kterou před nimi na případu odvedli čeští policisté a státní zástupci. Připustil ale, že si možná nepoložili všechny otázky, které položeny být měly. Vyšetřování by podle něj urychlilo, kdyby některým tématům byla věnována pozornost dříve. Mnoho problémů si vicepremiér podle Helsbyho způsobil svými prohlášeními: „Jeho odpovědi nebyly zcela jasné. Vytvořil si tak daleko složitější pozici, byla to spíše jeho nezkušenost, jak se chovat vůči národním médiím. Vina se pak jevila větší, než byla ve skutečnosti.“

Některé otázky Čunkových financí nebyly zatím objasněny, protože agentura Kroll neměla k dispozici všechny dokumenty z policejního spisu, který jí Čunek předal. Nevyjasněné tak dosud zůstává vyplácení cestovného v hotovosti nebo zůstatkové ceny za vsetínské byty. „Samozřejmě může proběhnout další šetření, můžeme se podívat na celé účetnictví společnosti H&B Real. Nebylo by ale férové zpochybňovat předcházející vyšetřování,“ dodal Hlesby.  

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek
Zdroj: ČT24