Poplival jste památku obětí padesátých let, vzkázal PEN klub Babišovi

České centrum Mezinárodního PEN klubu zkritizovalo slova předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který policejní žádost o své vydání k trestnímu stíhání přirovnal k situaci v padesátých letech, kdy v Československu probíhaly vykonstruované politické procesy. Podle českého PEN klubu tím Babiš urazil oběti komunistické totality. Policie chce politika stíhat kvůli dotačnímu skandálu jeho farmy Čapí hnízdo.

„Nemístné srovnání nesrovnatelného je hrubá urážka a poplivání památky obětí padesátých let, proto ho ani při hlubokém respektu ke svobodě slova nemůžeme nechat bez odezvy,“ uvedli vrcholní představitelé PEN klubu v tiskovém prohlášení.

Babiš podle nich buď opovrhuje fakty, nebo projevuje neznalost historie. „V padesátých letech dvacátého století nebyli lidé vyšetřování na svobodě pro důvodná podezření z podvodů,“ napsali představitelé PEN klubu.

„Spisovatelé byli odsuzováni na mnoho let do žaláře jen proto, že ve svých románech, povídkách a básních, vydaných dávno před komunistickým pučem, nevyzývali k revolučnímu násilí, kněží byli zavíráni pro svou víru, mladí lidé pro touhu překročit hranice do svobodného světa,“ dodali.

Babiš si připadá jako oběť komunistické zlovůle

Babiš své vyšetřování přirovnal k situaci v 50. letech ve vyjádření pro páteční vydání deníku Právo. „Jsme jako v 50. letech. Je tu objednávka na osobu, která nevyhovuje korupčnímu systému,“ řekl k žádosti policie, aby jej – a také druhého muže hnutí Jaroslava Faltýnka – vydali poslanci ke stíhání. Odmítl, že by se v případě Čapího hnízda dopustil něčeho nezákonného.

Rádi bychom, aby si lid tohoto státu uvědomil, že to tak není – že pan Babiš není na úrovni Milady Horákové nebo Záviše Kalandry, kteří byli stíháni a nespravedlivě odsouzeni a krutě trestáni za to, co si myslí.
Jiří Dědeček
předseda českého PEN klubu

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele.

Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Policie podala žádost o vydání Babiše a Faltýnka tento týden. Mandátový a imunitní výbor sněmovny se žádostí začne zabývat 18. srpna, celá sněmovna by měla o vydání obou poslanců rozhodovat na své schůzi, která začne 5. září. Poslance ani senátora nelze podle Ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem.