Dlouhá a oblačná zima působí řadu komplikací

Praha - Česko zažívá extrémně chladný březen. Podle meteorologů patří k nejchladnějším, jaké historie pamatuje. Enormně dlouhá zima působí mnoho komplikací - přírodě, zahradníkům, obchodníkům i lidské duši. Lidé navíc kvůli nedostatku slunečního záření trpí psychickými problémy. Nikoliv všichni jsou však z mrazu nešťastní: počasí výrazně prodloužilo sezonu na horách a o Velikonocích tak bude v provozu většina lyžařských středisek v Česku.

„Vzhledem k tomu, že se březen jeví nadprůměrně i co do oblačnosti, tak to není jenom náš pocit, že se zima jeví extrémně dlouhá,“ říká meteorolog ČHMÚ Pavel Borovička. „Letošní březen je velmi studený. Letošní průměry jsou hluboce podnormální,“ potvrzuje jeho slova meteorolog ČT Michal Žák.

Počasí plní ordinace psychiatrům

Teploty v Česku se v posledních dnech drží hluboko pod průměrem; za poslední týden se teplota v Praze Libuši dostala nad nulu jen jedinkrát. Před rokem tomu bylo přesně naopak, když teploty v závěru března atakovaly až hranici třinácti stupňů. Kromě mrazu překvapuje i sněžení, který není v nížinách touto dobou běžné.

Těšení na jaro a následná pravidelná zklamání plní ordinace psychiatrům. Pacienti si stěžují na únavu, nulovou aktivitu i úzkost. Třeba v Brně se slunce zatím letos ukázalo pouze na 94 hodin. Loni svítilo dvakrát déle.

  • „Je známo, že málo slunečního svitu napomáhá poklesu nálady a depresím,“ říká psychiatr Zdeněk Bašný.

V Lednici zrušili tradiční vítání jara

Sníh kazí plány turistům i organizátorům kulturních nebo sportovních akcí. S příchodem dubna obyčejně začíná turistická sezona, některé hradní a zámecké brány se však tento víkend neotevřou, jiné omezí provoz. Na zámku v Lednici kvůli zimnímu počasí zrušili tradiční vítání jara. Nový příděl sněhu zaskočil i zaměstnance vyškovského Dinoparku, kteří odsunuli otevření expozice minimálně na příští víkend.

Hrady, které se o víkendu neotevřou
Zdroj: ČT24

Netradičně dlouhá zima postihla i prodejce, na odbyt totiž nejde jarní sortiment. Neprodávají se bicykly, kolečkové brusle ani oblečení. Zimní kolekci již nikdo nechce a jarní ještě nikoho neláká. „Zůstává tu zboží s krátkým rukávem, veškerá jarní kolekce s krátkým rukávem, šaty, kraťasy, trička, tílka,“ říká mluvčí obchodu C&A Monika Žilková. Obchodníci odhadují, že tržby oproti stejnému období loni mohly poklesnout až o třicet procent.

Na nekonečnou zimu doplácí i sporty

Na jihu Moravy se zatím odkládají všechna krajská a okresní fotbalová utkání. Autodrom Brno musel odložit závody. „Na některých místech dráhy je v tuhle chvíli až padesát centimetrů sněhu a z toho důvodu jsme museli rozhodnout o zrušení všech akcí pro veřejnost,“ oznámil mluvčí Masarykova okruhu Jiří Smetana.

Sníh leží i na silnicích, pročež brněnské komunikace odsunuly termíny blokových čištění na příští týden. Zima činí problémy i zahradníkům, kteří často nemůžou sázet, neboť půda je stále zmrzlá.

Události: Jaro se odkládá (zdroj: ČT24)
Vydáno pod