V Nice zmizel český podnikatel. Kauza připomíná Moťovského případ

Nice (Francie)/Praha – Po zmizení českého podnikatele 6. března na jihu Francie, který se zřejmě stal obětí únosu, se rozjela mezinárodní pátrací akce. V jejích sítích zatím uvízli čtyři podezřelí z České republiky. Jedním z nich je údajně i člověk, který měl podle francouzské policie přivítat podnikatele na letišti v Nice.

Francouzský deník Nice-Matin uvádí, že pohřešovaným podnikatelem je dvaasedmdesátiletý Petr Vlach. Osobu totožné identity vede policie v české databázi hledaných. Český podnikatel přiletěl 6. března do Nice na schůzku s blíže nejmenovanými krajany ohledně prodeje luxusních vil v ČR. Jeden z krajanů na něj čekal na letišti, cestou odtamtud byl podle místní policie podnikatel nejspíš unesen. Podnikatelova bankovní karta byla použita v Itálii a někdo se podle Nice-Matin pokusil o převody na jeho účtech v Německu, Švýcarsku a Rakousku.

S mužem, který Vlacha čekal na letišti, podnikatel pravděpodobně odjel autem. Pohřešovaný zavolal ještě z mobilního telefonu příbuzným do Prahy. Ti podle policistů měli dojem, že podnikatelův hlas byl podivný. Pohřešovaný ani nespal v hotelu, který si v Nice rezervoval, a stopa po jeho mobilním telefonu se vyšetřovatelům ztratila 7. března. Od té doby o sobě Vlach nedal vědět.

Podobně zmizel Jan Moťovský

Francouzský deník připomněl, že v roce 2008 zmizel za velmi podobných okolností český podnikatel Jan Moťovský. Dosud se nenašel. Z Prahy odletěl do Nice na pracovní schůzku 3. srpna 2008. Příjezd do Francie rodině potvrdil, do hotelu však nedorazil a zpátky do Česka se také nevrátil. Pátrání po něm francouzská policie vyhlásila o pět dní později. Telefon Moťovského byl v té době již vypnutý. Ani po letech od jeho zmizení ale policie nezjistila, co se s ním stalo. V květnu 2012 jej soud pravomocně prohlásil za mrtvého.