První dva dny pod novými provozovateli čeká registr vozidel odstávka

Praha – Centrální registr vozidel bude dva dny po Velikonocích mimo provoz. Ministerstvo dopravy se rozhodlo odstavit ho, aby otestovalo fungování služby nových provozovatelů. Ti systém převezmou od začátku dubna, odstávka proběhne v úterý a středu, oznámil náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.

Přihlásit vozidlo do registru bude možné v pátek (tam, kde v pátek úřadují) a potom zase až příští čtvrtek. Po Velikonocích totiž registr čeká v úterý a středu odstávka. Ministerstvo se rozhodlo předejít problémům, které by mohly nastat po přechodu na nový systém, a raději bude funkčnost registru dva dny testovat. „Jde o nutnou technologickou odstávku, která by byla nutná vždy při změně dodavatele,“ podotkl ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Předání Centrálního registru vozidel novým provozovatelům oznámilo ministerstvo dopravy před týdnem. Společnosti ICZ a Telefónica O2 systém převezmou od původního provozovatele ATS-Telcom, který ho vyvinul, ale úředníci se poté potýkali s jeho pády a pomalým fungováním.

To, jak bude registr fungovat od dubna, však je pouze provizorní řešení. Provozovatelé se k zakázce dostali bez soutěže na základě jednání bez uveřejnění, mají ji proto jen do konce roku. Do té doby chce ministerstvo vypsat tendr na nového dodavatele.

Registr vozidel
Zdroj: ČT24

ATS-Telcom dosavadní smlouva vypršela, podle ministra Stanjury není žádný objektivní důvod k jejímu prodloužení. Firma navíc měla na úřad vyvíjet tlak s cílem stávající smlouvu prodloužit, který ministr považuje za nepřípustný. Proti tomu se ATS-Telcom ohradila, není si prý tlaku vědoma. Podle generálního ředitele Miroslava Filipa se uskutečnilo několik jednání, během kterých si zástupci ministerstva vyžádali čtyři různé nabídky na poskytování IT služeb.

Nový způsob správy registru vozidel bude podle šéfa resortu Stanjury pro ministerstvo vhodnější – bude mít silnější pozici a zároveň ušetří. Za rok provozu má jít o 50 milionů korun, což je třetina toho, co platí nyní.

Ministerstvo dopravy věří, že se nyní podaří odstranit potíže, které v centrálním registru přetrvávají. Podle úředníků, kteří s registrem pracují, jde především o pomalé odezvy systému a velké množství faktických chyb, které se v databázích registru vozidel nacházejí. Náprava podle Stanjury bude trvat minimálně několik měsíců.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Současné vedení resortu kritizuje své předchůdce za to, že novou soutěž na dodavatele prakticky nepřipravili.