Biskupové chtějí pořádat v Česku Světové dny mládeže 2022. Žádají vládu o podporu

Česká biskupská konference (ČBK) požádala vládu, aby podpořila její žádost o pořádání Světových dnů mládeže v roce 2022. Této akce se vždy osobně účastní papež. Naposledy se konala loni v Polsku, mezi více než dvěma miliony jejích účastníků bylo také na 6000 Čechů. Vláda se žádostí bude zabývat v blízké době.

Podle předkládací zprávy určené vládě nelze pominout ekonomický aspekt celé věci. Předpokládá se, že Světového dne mládeže v ČR by se zúčastnilo více než 300 tisíc mladých lidí z celého světa a závěrečného víkendu přes milion osob. Kandidaturu ČBK musí ještě projednat vatikánské úřady. Podpora vlády, pražského magistrátu, krajů a obcí by byla důležitým aspektem žádosti.

Účastníci Světového dne mládeže jsou nejprve pět dnů hosty v hostitelské zemi na takzvaných Dnech v diecézi a pak prožijí sedm dní v městě konání. Účastníci se při pobytu v diecézích ubytovávají převážně v rodinách či místních školách, poznají tak zblízka život v dané zemi a navazují osobní kontakty. V městě konání akce začíná mší slouženou místním arcibiskupem.

V následujících třech dnech se dopoledne setkávají účastníci podle jazykových skupin a odpoledne jsou hudební či divadelní vystoupení, přednášky, sportovní akce nebo promítání filmů. Čtvrtý den v podvečer se koná přivítání papeže a závěrečné dva dny tvoří večerní setkání s papežem, přespání pod širým nebem a závěrečná bohoslužba. 

V Polsku bylo loni v červenci během dnů v diecézích 120 tisíc účastníků, týdne v Krakově přes 300 tisíc účastníků a závěrečného setkání v sobotu večer a v neděli se zúčastnilo kolem 2,5 milionu účastníků. Asi 125 tisíc mladých účastníků setkání v Polsku se zastavilo speciálně v kostele u Pražského Jezulátka.

Setkání bylo financováno převážně z účastnických příspěvků (70 procent, 32,6 milionů euro), sbírek mezi věřícími (deset procent), sponzory (deset procent) a podporou ministerstev (deset procent). Celkové náklady činily 46 milionů euro (zhruba 1,2 miliardy korun). ČBK upozorňuje, že v Česku nelze počítat s tak výrazným podílem příspěvku od věřících.