Elektrody v mozku by mohly pomáhat i při léčbě depresí

Praha - Hluboká mozková stimulace je léčebná metoda, která pomáhá především v boji s Parkinsonovou chorobou. V Česku se začala používat před patnácti lety a od té doby pomohla už 370 pacientům s neurologickým onemocněním, na něž léky nezabíraly. Při tomto zákroku se do určeného místa v mozku voperují elektrody a podkožním kabelem se propojí s neurostimulátorem umístěným v podkoží na hrudníku. Metoda by v budoucnu mohla pomáhat i při léčbě depresí nebo epilepsie. Léčit příznaky depresí pomocí stimulace mozku už zkoušeli lékaři v Kanadě a Belgii, čeští neurochirurgové se na prvního pacienta chystají letos.

„Pokusy o léčbu mozkových onemocnění elektrickým proudem se objevovaly od 60. let, ale metoda hluboké mozkové stimulace byla zavedena koncem 80. let. A do praxe začala přecházet v 90. letech,“ přiblížil neurolog Evžen Růžička. Zdůraznil, že metoda neodstraňuje příčiny nemocí, ale dokáže je výrazně utlumit. Nedokáže tedy zastavit ani progresi dysfunkcí, i přesto může lidem výrazně prodloužit, potažmo zkvalitnit život.

Postup zákroku vyžaduje vysokou odbornost. Do přesně definovaného místa v mozku se otvorem v lebeční kosti zavádí elektroda, takových míst je hned několik. „Zjednodušeně si to můžeme představit tak, že se musíme trefit špejlí na vzdálenost 15, 20 centimetrů do struktury o velikosti zrnka rýže, a to navíc jen do její části,“ vysvětlil neurolog Robert Jech. Při vyhledávání míst, kam se má elektroda umístit, se využívá speciální navigace. Zákrok je ale vhodný jen pro malou část pacientů s Parkinsonem.

U Parkinsonovy choroby lze zlepšení pozorovat už v řádu hodin. Tlumit příznaky se poměrně úspěšně daří i u třesu, nebo třeba dystonie, kdy je pacient zcela zkroucen a neschopen běžného pohybu. „Zkouší se ovlivňovat i poruchy chůze, mluví se o depresích, ale to jsou stále experimentální využití,“ dodal Evžen Růžička. U zmírnění příznaků depresí záleží jen na tom, do jaké části mozku se kabel zapojí. V případě těžkých depresí například lékaři zavedou elektrody do oblasti, kde se zpracovávají emoce. Podle Dušana Urgošíka, neurochirurga z Nemocnice Na Homolce se tak dá pacient naladit na „optimističtější mód mozku“.