Nevhodné kombinace léků ročně zabijí až 200 Čechů

Nevhodné kombinace léků ročně zabijí až 200 Čechů (zdroj: ČT24)

Více než tři tisíce Čechů skončí každý rok kvůli nevhodným kombinacím léků v nemocnici. Až dvě stovky lidí pak na tyto následky zemře. Už od nového roku by tomu mohla zabránit aplikace k elektronickým receptům. Pacient v ní uvidí všechny své léky na předpis včetně těch, které si již vyzvedl. Případné vedlejší účinky tak bude moci snáze konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.

Pokud lidé mají více přípravků od různých specialistů, měli by jejich užívaní vždy konzultovat s lékaři nebo lékárníky. Sami totiž nemusí poznat například to, že některý přípravek užívají dvakrát, jen pod jiným názvem.

Některé léky si pak navzájem mohou zvyšovat nebo zmírňovat účinek. Typickým příkladem je antikoncepce a antibiotika, která snižují účinnost hormonů. Nevhodné kombinace ale mohou ohrozit i život nemocného.

Pozor i na kombinace s potravinami

„Přišel pacient, který měl od jednoho lékaře na receptu napsaný warfarin, od jiného lékaře diklofenak proti bolesti. Taková kombinace je kontraindikovaná, protože může dojít ke krvácení do žaludku,“ uvedla jeden z příkladů lékárnice ze Staré Boleslavi Věra Halfarová. 

Pozor by si ale lidé měli dát i na kombinace léků s volně prodejnými přípravky, doplňky stravy, bylinkami nebo potravinami. Grapefruit například zpomaluje odbourávání některých léků z organismu.

Paracetamol jen v předepsaném množství

Řada lidí si ale nepamatuje, co všechno užívá. Problém je i v případě, když si sami ordinují léky navíc. Nejčastěji jde o přípravky s paracetamolem užívané proti bolestem nebo zvýšené tělesné teplotě. Paracetamol totiž zatěžuje játra. Jeho nadměrné množství tak může způsobit i jejich selhání.

  • Větší množství léků s obsahem paracetamolu může mít fatální následky, a to především v kombinaci s alkoholem. Tuto účinnou látku nalezneme v mnoha volně prodejných lécích, jako jsou např. tabletový Paralen, Panadol, rozpustný Coldrex a mnohé další. Maximální doporučená denní dávka paracetamolu je standardně asi 8 tablet (4 gramy), smrtelná dávka je ale více než celá krabička těchto léků. Daleko snazší je si poškodit játra v kombinaci s alkoholem, tehdy již k trvalému poškození stačí daleko menší dávka, cca 10 gramů. 

Do budoucna by měl nevhodné kombinace odhalit elektronický systém, kde by lékař viděl všechny léky předepsané nejen jím, ale i kolegy. Od ledna bude příslušná aplikace k dispozici pacientům, přístup pro zdravotníky bude ale muset ošetřit novela zákona.

Lékař bude mít zatím přístup jen k tomu, co předepsal pacientovi on sám. Všichni lékaři totiž musí od roku 2018 povinně vydávat už jen elektronické recepty. Nově bude možné mít předpis zaslaný i formou SMS, e-mailem nebo prostřednictvím aplikace. Kdo pravidelně užívá některé léky či přípravky – například inzulin nebo antikoncepci – nebude ani muset pro recepty pokaždé osobně chodit k lékaři.