V Praze startuje Prague Pride. „Zbytečný festival“ letos upozorňuje na diskriminaci gayů ve světě

Více než sto akcí přináší sedmý ročník festivalu Prague Pride s lesbickou, gay, bisexuální a transgender tématikou, který v pondělí startuje na Střeleckém ostrově v Praze. Letos chtějí organizátoři upozornit zejména na lidská práva komunity LGBT, festival se zaměří na předsudky lidí a osudy gayů v různých zemích světa i v Česku. V sobotu vyvrcholí Prague Pride tradičním průvodem.

  • V sobotu se koná i několik protestních akcí. Spolek Aliance pro rodinu pořádá Den pro rodinu, jehož součástí bude mezi 14:00 a 18:00 pochod z Ovocného trhu přes Karlův most na Kampu. Shromáždění do Kozí uličky ohlásil na odpoledne také Pavel Matějný, bývalý exponent Dělnické strany a později funkcionář nového uskupení Čeští lvi. Akci nazval Česká hrdost.

Během pondělí vyrostla na Střeleckém ostrově festivalová vesnička a večer tam proběhne zahajovací koncert festivalu. Vystoupí na něm například romská kapela Čhave, slovenská zpěvačka Katarzia nebo česká rapperka SharkaSs a také cirkusoví akrobati.

Vedle Střeleckého ostrova jsou dalšími centry festivalu Centrum Člověka v tísni Langhans ve Vodičkově ulici a také kulturní centrum Venuše ve Švehlovce u náměstí Jiřího z Poděbrad.

Motto letošního ročníku zní „Zbytečný festival“, což je míněno ironicky. Organizátoři by chtěli ukázat, že festival není zbytečný, protože stále přetrvává diskriminace leseb a gayů. Pouhá tolerance jim nestačí. „To, o co my usilujeme, je akceptace, přijetí, respekt,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Na programu budou přednášky a workshopy o osudech gayů v Čečensku, Arménii nebo na Tchaj-wanu, které upozorní na jejich přetrvávající diskriminaci. Celý program letošní Prague Pride najdete na webu.

Prague Pride startuje koncertem na Střeleckém ostrově (zdroj: ČT24)

Nejnavštěvovanější akcí je tradičně průvod, který půjde po stejné trase jako v předchozích letech, tedy z Václavského náměstí přes Čechův most na Letnou. Alegorické vozy a další účastníci se letos začnou shromažďovat kolem 11:30, o hodinu později vyrazí na pochod a do cíle by měli dorazit po 14:00.

Hlavní témata: HIV i duhové rodiny

Letos poprvé bude Prague Pride spolupracovat s multižánrovým projektem Sexposed, který upozorňuje na téma HIV, prevenci, ale i problém sociálního vyloučení a stigmatizaci HIV pozitivních. Onemocnění virem HIV bude důležitým tématem i v dalších částech festivalu. V pátek 11. srpna mu bude věnováno celé odpoledne.

Dalšími tematickými oblastmi jsou rodina a transgenderová problematika. Program je připraven pro rodiče z LGBT komunity, kteří už děti v takzvaných duhových rodinách vychovávají, i pro homosexuální páry, které by chtěly založit rodinu. Uskuteční se také debata pro rodiče, jejichž potomek je lesba nebo gay.

Americká ambasáda nasvítí gloriet v duhových barvách

Festival podpoří také americká ambasáda v Praze, v pondělí se rozzáří v duhových barvách gloriet v zahradě na Malé Straně. „Velvyslanectví tím vyjadřuje solidaritu s obránci lidských práv a občanskými spolky, jejichž cílem je více respektu, svobody a důstojnosti pro menšinu LGBT v této zemi,“ uvedla ambasáda.

Americká diplomacie se do festivalu zapojuje posedmé. Letos poskytla prostor pro filmové projekce a diskusi. V pondělí se v Americkém centru bude promítat oscarové drama Moonlight. V pátek bude Americké centrum hostit projekci filmu Jak přežít mor (2012), který se věnuje životu HIV pozitivních lidí. Tým velvyslanectví se zúčastní i sobotního pochodu, který je každoročně nejviditelnější součástí festivalu. 

Vydáno pod