Svoboda: Kvůli obvinění podáme stížnost. Všichni

Praha - Policisté obvinili pražské radní kvůli kritizovanému projektu Opencard, rozhodnutí jim přinesli rovnou na jednání rady. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) potvrdil, že vyšetřovatelé je podezírají z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká zakázky pro firmu Haguess, která byla vybrána v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Svoboda prohlásil, že všichni členové rady se připojili ke stížnosti na postup policie. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a pět členů výběrové komise. Radní Eva Vorlíčková (TOP 09) však připustila, že nevyžádání oponentního posudku ke smlouvě bylo chybou rady.

„Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že jsme se žádného pochybení při správě svěřeného majetku nedopustili. Po dohodě se všemi členy rady jsem se rozhodl podat stížnost na postup policie v této věci a ke stížnosti se všichni radní za ODS a TOP 09 připojí,“ oznámil Svoboda a zdůraznil, že obvinění ještě neznamená podání obžaloby a že celá věc musí skončit před soudem. Primátor se pozastavil nad tím, že šetření vede českobudějovická policie.

Obvinění se týká deseti radních, vyhnula se mu pouze radní Aleksandra Udženija (ODS), která se tehdejšího rozhodování nezúčastnila. Radní loni v dubnu odsouhlasili, že město s hlavním dodavatelem opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun.

Radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která má projekt na starosti, se hájí tím, že projekt Opencard byl při jejím nástupu provozován bez smluvního zajištění. Beze smluv nebylo možné prodloužit 300 tisíc karet, kterým končila platnost. „Po náročných jednáních jsme uzavřeli s firmou Haguess smlouvu, která stojí nás Pražany ročně 28 milionů. Ve srovnání s částkou 1,4 miliardy vynaloženou za posledních 5 let je tato částka opravdu daleko menší a my za ni zajišťujeme pouze služby nezbytné pro chod kartového centra…,“ uvedla radní Vorlíčková.

Radní Eva Vorlíčková: „Vůbec se nedivím, že jsou na nás vyvíjeny tlaky. Je potřeba si uvědomit, že jen já na odboru informatiky jsem v loňském roce ušetřila 600 milionů korun a zcela viditelně tyto peníze někde chybí. Tlaky na nás včetně vyhrožování jsou zcela běžné.“

Firma Haguess podle ní musí vykonávat některé činnosti, protože je držitelem autorských práv. Uzavření smlouvy odůvodnila tím, že smluvní vztah z roku 2006 byl podle právních posudků špatný a je rovněž předmětem šetření. „Věřím, že prokáže-li se nějaké pochybení, pak minulého vedení. My jsme problém pouze zdědili,“ uvedla radní. Pokud by podle jejích slov rada smlouvu neuzevřela, Praha by se musela vrátit k systému papírových kupónů a investice za 1,4 miliardy by přišla vniveč.

Vorlíčková však připustila, že rada udělala chybu, když si nevyžádala oponentní posudek na smlouvu s firmou Haguess. Firma byla podle rady jediná, která rychle dokázala řešit chyby. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ale trvá na tom, že stejně mohli asistovat i jiné IT firmy. Navíc radní prý už při schvalování smluv věděli, že jsou předražené.

  • Bohuslav Svoboda zdroj: ČT24
  • Tomáš Hudeček zdroj: ČT24

„Tak trochu věřím, že úkon, který se stal, vnese více světla do problematiky opencard. Druhá věc je ta, že se tak paradoxně děje ve chvíli, kdy karta funguje levněji a lépe než dříve, kdy se nám podařilo nastavit pravidla tak, aby karta nebyla pro Pražany takovým tunelem, jako byla,“ uvedl první náměstek Tomáš Hudeček. Pozastavil se nad tím, že poté, co rada sáhla do problematické kauzy z dřívějška, je dnes „obálkována s obviněním, a ti, kteří to způsobili, se asi smějí“.

Reakce předsednictva TOP 09: „Obvinění všech členů Rady hlavního města Prahy pokládá předsednictvo TOP 09 za nepochopitelnou kriminalizaci politického rozhodování demokraticky zvoleného orgánu. Rada, která se pokoušela napravit rozsáhlé korupční chování svých předchůdců, je kriminalizována, zatímco původci se zdají být nepostižitelní. Předsednictvo TOP 09 garantuje bezúhonnost svých členů v radě a podporuje ji jako celek. Nedoporučujeme členům rady odstupovat, a předat tak rozhodování o Praze do rukou starých kádrů.“

Rekace předsedy ODS a premiéra Petra Nečase: "Pan primátor Bohuslav Svoboda má moji plnou podporu. Osobně mě ujistil, že ve věci schvalování smluv neexistují žádné pochybnosti a obvinění rady není postaveno na reálných argumentech. Odmítám politizaci ze strany Michala Haška a bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny. Měli by si zamést před vlastním prahem."

Opoziční ČSSD už v souvislosti s případem vyzvala Vorlíčkovou i primátora Bohuslava Svobodu k rezignaci.