Zeman odtajnil navrhované soudce: Fenyk, Tomková, Sládeček a Filip

Brno - Prezident Miloš Zeman v Brně zveřejnil jména čtyř kandidátů, které navrhne na ústavní soudce. Jde o profesora Jaroslava Fenyka, soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou, profesora Vladimíra Sládečka a profesora Jana Filipa. Seznam kandidátů chce do Senátu poslat ve středu. Letos vyprší mandát dalším sedmi soudcům. V červnu proto Zeman začne projednávat jména dalších čtyř: „Zcela určitě navrhnu Pavla Rychetského a pokud ho Senát schválí, zcela určitě ho jmenuji předsedou Ústavního soudu.“

Ústavnímu soudu nyní chybí tři soudci, začátkem června vyprší mandát čtvrtému. Podle Zemana rozhodla při výběru jmen jejich odborná zkušenost. „Vím, že to v české politice nebývá příliš zvykem, ale minimálně při volbě ústavních soudců by měla rozhodovat jejich dosavadní praxe, jejich publikační a pedagogická činnost,“ poznamenal prezident. Možné kandidáty podle svých slov konzultoval i s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským a předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD), který na Zemanovu žádost návrhy předběžně projednal i s předsedy senátních klubů.

Kandidáti s novináři příliš hovořit nechtěli. Tomková pouze uvedla, že si nabídky váží a že by ji přijala: „Teď bude záležet na rozhodnutí Senátu.“ Fenyk připustil, že jej prezidentova nabídka překvapila. Rychetský ocenil, že Zeman navrhl více kandidátů, než kolik jich aktuálně chybí: „Konečně se snad dočkáme praxe, kdy budou kandidáti navrhování nejméně dva měsíce předtím, než se místo uvolní, aby Ústavní soud mohl pokračovat kontinuálně.“

Senátoři na Zemanovu žádost slíbili, že budou o kandidátech hlasovat co nejdříve. „Více než na dobré cestě je doplnění Ústavního soudu. Doufám, že nebude nutné využívat oněch šedesát dnů, které má Senát podle zákona k dispozici,“ podotkl Miloš Zeman. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) potvrdil, že je logické tento bod projednat hned v příštím plénu horní komory na začátku května.

Zeman se dnes v Brně setkal s představiteli justice. Po úvodním setkání se současnými ústavními soudci odjel na oběd do hotelu International, kterého se vedle Rychetského zúčastnili také předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu Iva Brožová a Josef Baxa a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Hovořilo se o perspektivách soudnictví a perspektivách Ústavního soudu,“ uvedla Brožová.

Zeman už dříve uvedl, že má přichystaný seznam 12 jmen, z nichž by chtěl vybrat kandidáty na post ústavních soudců. Spekuluje se, že by mezi nimi mohl být již jednou neúspěšný adept Jan Sváček, Kateřina Šimáčková, která přednáší ústavní právo na Masarykově univerzitě, nebo předseda senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) Vojtěch Šimíček. „Na pomyslném seznamu je mnoho osobností, samozřejmě je velkou výhodou, když jde o lidi, kteří mohou prokázat dlouhou a dobrou praxi… Byla by to výhoda, protože by Senátem návrhy mohly projít velmi rychle,“ komentoval předkládaná jména Štěch.