ČHMÚ změnil styl předpovědí, konec dubna bude chladný

Praha - Český hydrometeorologický ústav od března změnil dosavadní podobu měsíčních předpovědí počasí. Už nejsou tak konkrétní a zaměřují se spíš na trendy. Veřejnost i odborníci si stěžovali na nepřesnosti dosavadních výhledů. Podle aktuálního výhledu nás čekají chladnější teploty ještě ve druhé polovině dubna.

Petr Dvořák, mluvčí ČHMÚ pro úsek meteorologie a klimatologie

„Předpovídat počasí je možné na tři až pět dní dopředu, v dalších dnech už ale stoupá míra nejistoty. Z tohoto důvodu jsme přistoupili k tomu, že vytváříme jakési pravděpodobnostní scénáře, ve kterých se nepředpovídá, jestli bude polojasno nebo oblačno, ale uvádí se rozsahy předpokládaných teplot a srážek s uvedením míry pravděpodobnosti.“

Zbytečná přesnost je podle Dvořáka zavádějící. Předpovědi na dlouhou dobu, jako je třeba měsíc, totiž většinou nevycházely. Z toho pramenila nespokojenost jak ČHMÚ tak veřejnosti, tvrdí Dvořák. „Proto jsme usoudili, že musíme styl předpovědi změnit,“ dodal.

Dominantní změnou je informace o pravděpodobnostním rozsahu. „Nebudeme už uvádět, že bude teplota třeba nula až čtyři stupně Celsia, ale uvedeme jakousi střední průměrnou křivku, která se s největší pravděpodobností naplní. Ta ale nebude vylučovat určité malé odchylky. Z grafu půjde odečíst i míra spolehlivosti,“ vysvětlil Dvořák.

Výhled počasí

Nejsilnější mrazy by měly postupně ustupovat. Zhruba na přelomu března a dubna by se mělo počasí vrátit do normálu, míra spolehlivosti se ale trochu zmenšuje. Ve druhé polovině dubna by se měly teploty opět snížit.

Stromy
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Vleklá zima přerušila tah stěhovavých ptáků

Dlouhou zimu pociťují i zvířata; podle ornitologů může nastat problém hlavně u těch druhů ptáků, kteří k nám za jarem přilétli z jižních zemí. I přesto, že ornitologové už zaznamenali přílet prvních špačků, skřivanů, drozdů, konipasů a v posledních dnech i bramborníčků a budníčků menších, tak jde podle nich o menší počty, než je touto dobou obvyklé. „K nám už přilétly první vlaštovky, jde ale o druh vázaný výlučně na lov létajícího hmyzu. V tomto počasí je šance najít potravu určitě menší,“ podotknul předseda Moravského ornitologického spolku Jaroslav Koleček.

Nečekaný úkaz zaznamenali ornitologové na střední a jižní Moravě. Zde se objevily tisíce kulíků zlatých; zimní počasí přerušilo jejich tah jarní tah na sever - letním domovem pro ně je severská tundra táhnoucí se od Islandu přes Norsko a Finsko až po sever Ruska. Zimu tráví kolem Středozemního moře.