Na Zlínsku začali kvůli africkému moru prasat stavět ohradníky. Území monitoruje vrtulník

Dělníci osadili v pátek prvních 700 metrů elektrického ohradníku kolem ohniska nákazy africkým morem prasat na Zlínsku. Ohradník stojí podél silnice II/490 mezi čerpací stanicí Shell a zastávkou trolejbusu Vršava ve Zlíně. Celkem bude kolem zamořené oblasti osazeno téměř 12 kilometrů nových elektrických ohradníků. O jejich osazení se postará najatá soukromá firma. Už s dříve nainstalovanými pachovými ohradníky mají zabránit šíření moru mimo zamořené území.

Osazení ohradníků souvisí se stavem nebezpečí, který zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásil v pondělí na katastrálním území měst a obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Ohradníky přitom budou lemovat část ze 45 kilometrů dlouhého okruhu kolem území nákazy.

Konkrétně se ohradníky objeví mezi Zlínem a Fryštáckou přehradou, Fryštákem a Lukovem, Lukovem a Zlínem-Velíkovou, Zlínem-Velíkovou a Hrobicemi a také v úseku mezi Veselou a Lípou. „Na jejich instalaci máme týden, ale veřím, že to zvládneme dříve. Jedná se o úseky mezi zastavěnými částmi obce,“ řekl majitel společnosti, která instalaci ohradníků zajišťuje, Vlastimil Kamír.

Na osazování ohradníků vysokých 73 centimetrů pracuje sedm lidí. Ohradníky jsou napájeny bateriemi, podle  Vlastimila Kamíra je v nich napětí 10 tisíc pulzních voltů. „Účinné na prase jsou tři až čtyři tisíce voltů,“ vysvětlil Vlastimil Kamír.

Dopoledne také ze Zlína vzlétnul vrtulník, ve kterém letěl hejtman Jiří Čunek spolu s policisty. Prohlédli si ohnisko nákazy, aby zjistili, zda lze z výšky identifikovat úhyn divokých prasat. Kraj chce také koupit dron, který by měl průběžně oblast monitorovat.

  •  27.6. - zákaz lovu a krmení 
  • 28.6. - rozšíření zóny na celý okres a testování velkochovů
  • 13.7. - povolen plošný lov divočáků s výjimkou Zlínska
    zástřelné 1000 Kč/kus
    opatření pro malochovatele
  • 17.7. - instalace pachových ohradníků
  • 24.7. - odklon Barum Czech Rally
  • 25.7. - instalace plotu a odchytových zařízení
  • 31.7. - vyhlášen stav nebezpečí se kterým souvisí budování elektrických ohradníků, zákaz sklizně obilí a zákaz vstupu do leta se zvířaty
Mapa území se zákazem vstupu se zvířaty
Zdroj: www.kr-zlinsky.cz

Do ohniska nákazy nesmějí vstupovat lidé se psy a dalšími domácími zvířaty. Zemědělcům bylo zakázáno na 115,5 hektaru půdy sklízet úrodu. Dostatek potravy má divočáky udržet v zamořené oblasti a zabránit dalšímu šíření choroby.

Myslivci v oblasti intenzivního odlovu ve Zlínském kraji a okolních regionech odlovili od 17. července 1290 divočáků. Stát nařídil intenzivní odlov ve snaze zabránit rozšíření afrického moru prasat.

U žádného kusu mimo zamořené území chorobu veterináři nezjistili, v zamořené oblasti nemoc potvrdili u 77 divočáků ze 132 uhynulých. Na výsledky vyšetření čekají čtyři vzorky. Nejvíc divočáků, 300, bylo odstřeleno v okrese Kroměříž. Následuje okres Uherské Hradiště s 279 úlovky.

Veterináři v pátek také změnili kafilerní podnik, který se má postarat o ulovené kusy divočáků v zamořené oblasti. Místo provozovny firmy Mat v Otrokovicích je bude odstraňovat firma Agris v Mankovicích. 

Přehled všech dosud vydaných opatření Státní veterinární správou je k dispozici také na webových stránkách Zlínského kraje.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Chorobu přenáší volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.