Zasedají senátní výbory, řeší poplatky i odchody do důchodu

Praha - Od ranních hodin zasedají senátní výbory a projednávají body zítřejšího jednání. Během něho mají řešit policejní reformu či novelu upravující regulační poplatky ve zdravotnictví tak, jak je navrhla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Pokud Senát Šojdrové návrhy schválí, budou nově od poplatků osvobozeny děti v nemocnicích nebo dárci orgánů. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas pro změnu usiluje o zvýšení věku odchodu do důchodu na 65 let.

Návrhem Šojdrové se bude zabývat zdravotnický výbor. Vedle novorozenců a dárců by se měla změna týkat i osob, kterým byla nařízena soudní léčba. Senátoři z hospodářského výboru vyjádřili souhlas s návrhem ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na změnu výše nemocenské. Pokud senátoři změny zítra odhlasují a podepíše je prezident, bude nemocenská během prvních tří dnů nemoci nižší.

Úprava nemocenské reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který k 30. červnu zrušil část vládní reformy, podle níž lidé během prvních tří dní stonání nemocenskou vůbec nepobírali. Nyní tak lidé dostávají nemocenskou ve výši 60 procent ze základu svého příjmu, vládní novela má tuto částku snížit od září na 25 procent. ČSSD chce na nacházející schůzi Senátu navrhnout, aby nemocní lidé dostávali v prvních třech dnech nemoci 30 procent průměrného výdělku.

Nečas předložil Senátu i změny týkající se odchodu do důchodu. Nově by lidé měli od roku 2030 končit s prací v pětašedesáti letech. Návrh se týká všech pracujících kromě matek dvou a více dětí, které by mohly odcházet do důchodu o rok dříve. Nyní chodí muži do důchodu v téměř 62 letech, bezdětné ženy v 60 letech a čtyřech měsících, matky podle počtu dětí dřív.

Senát projednával také návrh ministra vnitra Ivana Langera na reformu policie, který zvyšuje částku, při které je policie povinná vyšetřovat nehodu, na sto tisíc korun. Dosud byla hranicí způsobená škoda ve výši padesáti tisíc.

Zákon obsahuje také ustanovení o tom, že městská ani obecní policie už nebude mít možnost měřit rychlost na silnicích. „Tento druhý návrh se ale dostal do zákona až na poslední chvíli a sám Ivan Langer je proti němu, a proto se dohodl se senátory ODS, aby tento zákon o policii jako balík schválili, nicméně na podzim by měli připravit novelu zákona, která tuto pravomoc policii zase vrátí,“ informoval ze Senátu redaktor ČT Jan Osúch.

Stanoviska výborů jsou pro zítřejší jednání patnácté schůze Senátu klíčové, neboť dávají senátorskému plénu doporučující, zamítavé nebo neutrální doporučení.