Někdejší dozorce Vondruška zasedne v krajském zastupitelstvu

Liberec - Komunistický exposlanec Josef Vondruška bil politického vězně Jiřího Wolfa, tvrdí to obžaloba. Stalo se tak na začátku 80. let, kdy Vondruška působil ve věznici v Minkovicích u Liberce. Bývalý vězeň z Minkovic Pavel Skramlík dnes u soudu vypověděl, že viděl, jak někdejší dozorce Vondruška tloukl vězně. Vondruškovi hrozí za zneužívání pravomoci veřejného činitele až deset let vězení. Ten považuje obžalobu za politickou a účelovou, a tudíž nevidí problém v tom, aby se jako náhradník stál krajským zastupitelem za KSČM.

Slib složí Vondruška v úterý. „Spolustraníci jsou s tím srozuměni, jinak bych se na kandidátku ani nedostal,“ uvedl. Není jediným stíhaným krajským zastupitelem. V kauze neoprávněného pobírání odměn v krajských firmách jsou obviněni Radek Cikl a Jaroslav Podzimek (oba ČSSD). Náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj) je zase mezi 23 obviněnými libereckými městskými zastupiteli, kteří jsou stíháni za údajně nevýhodný prodej městských pozemků.

Vondruška píchal trestance obuškem do zad, tvrdí jeden z bývalých vězňů

Spisovatel a novinář Skramlík byl v Minkovicích vězněn tři roky od března 1979. Vězně podle něj bila určitá skupinka dozorců a vychovatelů. Mezi ně prý patřil i Vondruška, kterého vězni podle Skramlíka považovali za nebezpečného. „Dostat se mu do ruky znamenalo vážné problémy. Viděl jsem několikrát i slyšel, jak vězně bil, a ne málo,“ prohlásil Skramlík. Vondruška prý byl pověstný tím, že nosil kožené rukavice za opaskem a obuškem píchal vězně do zad nebo žeber. Podle Skramlíka Vondruška bil i další vězně, nejen Wolfa. „Možná to byly desítky případů bití,“ odhadl.

Josef Vondruška u soudu
Zdroj: ČT24

Jeho tvrzení označil Vondruška za lživá. „Z 95 procent jsou to bajky,“ řekl. Podle něj nikoho ve věznici nebil. S advokátem zpochybnil také důvěryhodnost svědka odsouzeného za loupež. Oba tvrdí, že musel na ostatní vězně donášet, jinak by nemohl získat dobře situované místo skladníka. Skramlík oponuje, že mu takové místo zajistilo jeho předchozí vysoké vzdělání a dobře odváděná práce ve věznici. 

Soud s Vondruškou (zdroj: ČT24)

Liberecký soud Vondrušku zprostil obžaloby v dubnu 2011. Bývalí vězňové z Minkovic sice už před dvěma lety před soudem popisovali otřesné podmínky v nápravném zařízení i trestání za neplnění náročných pracovních norem v závodu národního podniku Preciosa, nikdo ale nemohl přímo dosvědčit, že by Vondruška Wolfa bil. Hradecký krajský soud osvobozující verdikt zrušil, mimo jiné pro nedostatky v hodnocení důkazů. Líčení soud odročil na konec června, pokračovat se bude výslechem dalších svědků.