Kmotr Oulický opouští stranu, ústecká ODS to vítá

Praha - Vlivný člen ODS Patrik Oulický ukončil své členství ve straně. Oulický podniká ve stavebnictví a je považován za jednoho z regionálních kmotrů ODS. Jeho působení ve straně bylo dlouhodobě kritizované. Mimo jiné je také známý svými vazbami na bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Předseda ústecké organizace ODS Radim Holeček řekl, že ústecká ODS krok Oulického vítá.

„O ukončení členství pana Oulického vím a vítám ho. Byl vnímán jako negativní symbol strany. Ústecká ODS byla personifikována právě do osoby pana Oulického a my jasně říkáme, že s negativními symboly už nechceme být spojováni,“ řekl Holeček. Důvod, proč Oulický stranu opustil, nezná, prý ale odešel z vlastní vůle.

Oulický pro server iDnes uvedl, že vystoupení ze strany pro něj bylo uzavřením jedné životní etapy. Dále ale nechtěl celou věc komentovat.

Oulický bývá často spojován s dalším kmotrem ODS Alexandrem Novákem

Patrik Oulický bývá spolu s bývalým senátorem a primátorem Chomutova Alexandrem Novákem označován za kmotra ODS. Právě jejich firmy skupovaly pozemky v Ústeckém kraji. Za podivných okolností si dokonce pronajaly areál Horní Jindřichov. O pozemek poblíž hranic s Německem měla zájem firma Armex Oil, která zde chtěla budovat velkou benzinku a provozovat další komerční prostory. Ta se ale nakonec z velkého byznysu těšit nemohla.

Co se mimo jiné ví o Patriku Oulickém?

  • Olický podniká především ve stavebnictví. S ním spojené firmy údajně získávaly na Ústecku stamilionové zakázky.
  • Budil velký zájem médií poté, co v roce 2009 vyšlo najevo, že si v Moravanech v chráněné krajinné oblasti České středohoří postavil bez povolení masivní opěrné zdi, bazén nebo zastřešení příjezdové cesty. Úřady jeho případ řešily liknavě. Oulický nakonec část staveb zboural, ale nahradil ho jinými.
  • V roce 2011 ministr dopravy Vít Bárta (VV) řekl, že existuje podezření, že Oulický společně s tehdejším šéfem ústecké krajské ČSSD Petrem Bendou ovlivňují zakázky Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji. Oulický to popřel a řekl, že nikoho z vedení ŘSD nezná. Benda podal na Bártu trestní oznámení.
  • Loni v únoru napsaly Lidové noviny, že podle analytiků ministerstva financí je Oulický podezřelý z toho, že šidil na daních. Sumy na jeho účtu údajně nesouhlasí s tím, co odevzdal správci daně.

V Mníšku v Krušných horách vznikla podobná situace. Jednalo se o objekt bývalé celnice. Smlouvu na pronájem tohoto areálu podepisoval s krajem Alexandr Novák. Celý objekt si jeho firma pronajala za necelých deset tisíc měsíčně. V obou případech šlo ale podle mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem o zmanipulovaná výběrová řízení. Novák se dosud úspěšně vyhýbá nástupu do vězení.

Ústecký kraj
Zdroj: ČT24

„Jak pan Novák, tak pan Oulický jsou označováni za regionální kmotry. Já myslím, že mnohem přesnější je říct, že jsou to podnikatelé s politickým vlivem. Samozřejmě jsou schopni ovlivňovat i některá rozhodnutí například státní správy a následně z toho mít vlastní profit,“ podotkl Stanislav Beránek z Transparency International (TIC). 

Oulického jméno zaznělo například i v souvislosti s korupční kauzou kolem ROP Severozápad. Dotační úřad sídlí v budově, která patří společnosti, v jejíž vlastnické struktuře Oulický figuruje. „Úřad sídlí v domě, jehož majitelem je ústecký kmotr Patrik Oulický, blíže prameni už by snad být ani nemohl,“ řekla v červenci soudkyně Kamila Elsnicová, když vynášela v korupčním případu rozsudek nad bývalým šéfem úřadu Petrem Kušnierzem.

Odchod Oulického z ODS tématem Událostí (zdroj: ČT24)