Bubeníček: Půjčka není řešení, ROP Severozápad by mohl skončit

Ústí nad Labem - Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) je přesvědčený, že půjčka není pro kraje řešením, a proto se dá předpokládat, že ústečtí a karlovarští zastupitelé tuto možnost odmítnou, což by znamenalo konec regionálního operačního programu Severozápad a ukončení čerpání evropských dotací v tomto regionu. „Samozřejmě bychom byli rádi, aby se prostředky dočerpaly, ale momentálně je to ta méně pravděpodobná varianta,“ řekl Bubeníček v Interview ČT24. S výpadkem evropských peněz by se podle něj kraj i obce vyrovnaly během pár let, zatímco půjčka na zaplacení korekce by krajský rozpočet ochromila až do roku 2020.

Krach projektů je pro kraj lepší řešení než půjčka od státu

„Ta půjčka pro nás nic neřeší, protože ať tak nebo tak by to znamenalo naprosté ochromení chodu kraje. To znamená omezení hromadné dopravy, ústavů sociální péče, nevím, z čeho bychom financovali střední školství a podobně,“ myslí si Bubeníček. Krajský rozpočet by totiž po zaplacení splátek byl v podstatě na nule.

Konec programu by sice znamenal nedočerpání dotací a ztrátu nejen pro kraj a obce, ale i pro soukromé subjekty v regionu, krajské a obecní rozpočty by se ale podle Bubeníčka mohly s tímto výpadkem vyrovnat zhruba v horizontu dvou let. „To by znamenalo, že během dvou let by se kraj s tím dokázal vyrovnat s tím, že předpokládám, že stejnou dobu by to trvalo obcím, a pak by mohly naprosto normálně dále fungovat. Pokud vezmeme půjčku a budeme ji splácet, to znamená, že zatížíme ještě další dvě zastupitelstva, než se to všechno vyřeší,“ řekl Bubeníček

Navrátil: Kraje k zaplacení nemůže nikdo donutit

Předseda Výboru Regionální rady ROP Severozápad a náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD) poukázal na to, že neexistuje žádný mechanismus, který by kraje k zaplacení korekce donutil. Evropská unie by totiž tyto peníze požadovala po státu, nikoli po kraji. „Pokud stát korekci neuhradí, vzniknou problémy hlavně žadatelům, tedy obcím a soukromníkům, to je nepříjemné, ale kraje přesto nikdo k zaplacení korekce nutit nemůže,“ uvedl Navrátil, který si myslí, že vina na chybách v regionálních operačních programech je právě na státu, který nastavil systém pro černání evropských peněz.

„Hejtman není ten, kdo řídí ROP,“ brání kraje Hašek

„Regionální operační program má svého předsedu, místopředsedu a výbor regionální rady. A to nejsou orgány jednotlivých krajů,“ postavil se dnes předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) proti vládě, která se odmítá podílet na financování dvouapůlmiliardové korekce pro ROP Severozápad.

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek nesouhlasí s návrhem ministra financí, podle něhož by vláda krajům sice poskytla půjčku, na financování korekce by se ale nepodílela. „O korekci jsme připraveni dále jednat, v pohledu na tuto věc jsme se ale neshodli,“ vyjádřil se po jednání s premiérem Nečasem.

Novotný: Svůj díl viny má i ministerstvo

Vláda krajům sice slíbila půjčku, takové řešení ale nestačí nejen Haškovi, ale ani karlovarskému hejtmanovi Josefu Novotnému (ČSSD). Kraje jsou podle něj připravené se na financování korekce podílet, svou část zodpovědnosti by ale mělo přijmout i ministerstvo, které operační programy certifikuje a provádí i jejich kontrolu.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný připomněl, že mezi regionálními operačními programy a kraji není žádná právní vazba a hejtmani nemohou zastupitele žádným způsobem nutit, aby poslali operačním programům finanční prostředky. S přístupem ministra Kalouska proto Novotný zásadně nesouhlasí. „Já si myslím, že to prohlášení pana ministra Kalouska je nešťastné, protože jen prohlubuje zákopy mezi vládou a kraji,“ řekl Novotný.

Kraje se podle něj své části zodpovědnosti za chyby v ROPu Severozápad nezříkají, podílet by se ale mělo i ministerstvo. „Tak jako jsou kraje zastoupeny v radách regionálních operačních programů, je i ministerstvo zastoupeno v monitorovacích výborech a audity a certifikace provádí ministerstvo financí,“ připomněl hejtman, podle jehož názoru je také nutné vytvořit právní rámec pro další podobné případy v budoucnosti.

ROP Severozápad šetří EU i policie

Evropský audit nalezl chyby v projektech, které výbor ROPu Severozápad schválil a které tak získaly peníze z národních zdrojů s tím, že je později proplatí EU. Program je zastaven od loňska a rozdělováním evropských peněz na severozápadě Čech se zabývá i policie, stíhá všechny tři ředitele, kteří se postupně vystřídali v čele dotačního úřadu, historicky druhého ředitele Petra Kušnierze už poslal soud do vězení. Policie stíhá také bývalého hejtmanského náměstka Ústeckého kraje.

Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad přijal 6. března plošnou korekci, kterou mu nařídila Evropská komise. Ústecký a Karlovarský kraj tak mají zaplatit za chyby při čerpání evropských peněz sankci 2,5 miliardy korun. Pak se zablokovaný projekt rozjede, kdyby kraje nezaplatily, nedostal by nikdo v regionu soudržnosti Severozápad přislíbené dotace a ani by nebylo možné žádat o další. Stát nabízí krajům půjčku, o tom, že by za ně část sankce zaplatil, ale nechce ani slyšet. Že se tak nestane, potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého kraje doplatily na „machinace“ svých vedení „a jejich kmotrů“. Kalousek nabídl, že kraje dostanou až 1,5 miliardy korun, které potom budou splácet do roku 2020.