Nečas: Za chyby v regionálních programech zaplatí kraje

Praha – Za chyby při čerpání evropských dotací z regionálních operačních programů jsou odpovědné především kraje, které o nich rozhodují. Proto mají za pochybení platit ze svých rozpočtů. Na tiskové konferenci Asociace krajů ČR to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Předseda Asociace krajů Michal Hašek s ním ale nesouhlasí. Podle Nečase má vláda zájem na tom, aby byly prostředky z regionálních programů v maximální možné výši vyčerpány. V případě, že se tak nestane, budou se muset provést takzvané realokace mezi jednotlivými programy.

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) potvrdil, že jsou kraje připraveny na realokaci finančních prostředků do regionálních operačních programů. „Nechceme zbytečně vracet peníze do Bruselu, jsme přesvědčeni, že česká ekonomika potřebuje takové veřejné investice,“ podotkl.

Hašek dále uvedl, že kraje jsou připraveny převzít evropské peníze nevyčerpané z národních programů. „Nabídli jsme panu premiérovi dnes jednu jasnou definovanou prioritu, a to jsou opravy a rekonstrukce krajských silnic po celé České republice,“ uvedl Hašek. Premiér ale uvedl, že přednost bude mít přelévání financí mezi jednotlivými národními programy na jedné straně a mezi regionálními operačními programy na straně druhé.

Petr Nečas, premiér:

„Máme zájem na tom, aby byly prostředky z regionálních operačních programů v maximální možné výši vyčerpány. V případě, že bude nutné převést finanční prostředky třeba proto, že je nebude schopen nějaký regionální operační program vyčerpat, je nutné provést takzvané realokace mezi jednotlivými programy. Stejně tak by se mělo pracovat i s celostátními operačními programy.“

Vláda bude podle slov Nečase pečlivě hodnotit i takzvanou absorpční kapacitu jednotlivých operačních programů, tedy jejich schopnost peníze efektivně utratit. „Vzhledem k tomu, že korekce celostátních tematických operačních programů hradí státní rozpočet, ve stejné situaci u regionálních operačních programů to bude starost krajských rozpočtů. Všichni musíme být pod tlakem transparentního a efektivního vynakládání těchto evropských prostředků,“ dodal premiér. S tím ale Hašek nesouhlasí. „O korekci jsme připraveni dále jednat, v pohledu na tuto věc jsme se ale neshodli,“ vyjádřil se.

Hejtmani a vláda budou na jaře společně jednat

Hejtmani a vláda se na jaře sejdou při společném jednání. Hašek připustil, že kraje mají s vládou na řadu věcí odlišné názory vycházející mimo jiné i z toho, že reprezentují odlišné politické proudy. Většina hejtmanů, 11 ze 14, jsou zástupci opoziční sociální demokracie. „Důležité je ale společně jednat.“