Řidič havarovaného autobusu u Nažidel zůstává ve vězení

Brno - Brněnský městský soud dnes zamítl žádost řidiče autobusu Pavla Krbce o podmínečné propuštění z výkonu trestu. Hlavním důvodem je podle soudu to, že Krbec neprojevil dostatek lítosti nad tragédií. Muž byl odsouzen na osm let za zavinění nehody autobusu, která se stala v březnu 2003 u jihočeských Nažidel. Zákon umožňuje po uplynutí poloviny trestu požádat o jeho prominutí. Tato lhůta uplynula letos 8. července. Při největší tragédií v dějinách českých silnic zahynulo 20 lidí.

„Soud nezaznamenal účinnou lítost,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce Jiří Pešek. Zdůraznil, že odsouzený se před lety ani nezúčastnil zahájení procesu v celé kauze, nespolupracoval při objasňování případu, nevypovídal, proti verdiktům se odvolával a žádal obnovu procesu. Podle soudce se nedá předpokládat, že by Krbec po propuštění vedl řádný život. I dnes se mohl k tragédii vyjádřit. Ani tentokrát se ale neomluvil: „Nemám k tomu co říci.“ Senát neobměkčilo ani hodnocení vězeňské služby, podle které je Krbec vzorný vězeň. Soudce také připomněl, že Krbec už jeden záznam v rejstříku má - za pdoobnou trestnou činnost.

S propuštěním Krbce nesouhlasili ani pozůstalí po obětech. „Dnešní verdikt je pro nás alespoň částečným zadostiučiněním. Člověk, který si nedokáže přiznat vinu a omluvit se za ni, by neměl mít nárok na to, aby se mu promíjely tresty,“ řekl krátce po rozsudku Karel Hart, který při tragédii přišel o jednadvacetiletého syna.

Krbec byl odsouzen českobudějovickým krajským soudem na osm let vězení a na deset let mu bylo zakázáno řízení motorových vozidel. Podle rozsudku jel příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení, navíc ani neměl profesní oprávnění k řízení autobusů.

Havárie autobusu se stala při cestě z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic 8. března 2003. Autobus vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha vozidla se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 osob, další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie předloni. V autobuse byli převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu v rakouských Alpách.