V nemocnicích chybí krev. Nalákat dárce mají nově i vyšší odpočty na daních

Téma Událostí: Nové daňové úlevy pro dárce (zdroj: ČT24)

Nemocnice v celé republice se potýkají s nedostatkem krve. Již tradičně chodí v létě darovat kvůli dovoleným výrazně méně stálých dárců. Naopak spotřeba krve bývá o prázdninách i kvůli častějším dopravním nehodám nebo těžkým úrazům o něco vyšší. Podpořit dobrovolné dárce chce novela, která jim přiznává větší daňové výhody.

Poslanecká novela zákona o daních z příjmů bez problémů prošla parlamentem a nyní už jen čeká na podpis prezidenta. „Zvýhodňují se dobrovolní dárci krve, zvedá se částka ze dvou tisíc na tři tisíce, kterou si mohou odečíst od základu daně,“ říká předkladatelka novely Věra Kovářová (STAN).

Novela také nově stanovuje hodnotu jednoho odběru krvetvorných buněk na 20 tisíc korun. Jde o stejnou částku, jakou je vyčíslen odběr orgánu od žijícího dárce.

Podle části lékařů ale daňové změny nové dárce do odběrových center nepřilákají. Třeba studenti, kteří se pro dárcovství teprve rozhodují, totiž daně většinou neřeší. Naopak podle politiků jde o alespoň symbolické ocenění.

Daňová novela
Zdroj: ČT24

Počet dobrovolných dárců podle lékařů klesá dlouhodobě a noví do registrů nepřibývají. Nemocnice tak ve vytíženějších letních měsících musí dárce zvát. „Situaci jsme řešili tak, že jsme samozřejmě nejdříve vyzvali naše pravidelné dárce. Zvali jsme pomocí SMS zpráv a pak přes média prvodárce,“ říká primářka transfuzního oddělení FN Plzeň Petra Šlechtová.

Část krevních složek se přitom nedá skladovat příliš dlouho. „Zatímco krevní plazma po oddělení a zmražení vydrží tři roky, tak koncentrát červených krvinek vydrží šest týdnů a krevní destičky vydrží pouhých pět dní. Potřebujeme pravidelný příchod dárců,“ vysvětluje primář transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice Petr Turek.

Kdo může darovat krev
Zdroj: ČT24