GIBS chce obžalovat exdetektiva Komárka. Policejního prezidenta spojoval s „brutálním únikem informací"

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalobu pro bývalého detektiva Jiřího Komárka kvůli zneužití pravomoci úřední osoby. Informaci ČT potvrdil Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Bývalému členovi zrušeného ÚOOZ  hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. O policejním prezidentovi totiž prohlásil, že je podezřelý „z brutálního úniku informací“.

„Dne 21. 7. 2017 doručil policejní orgán GIBS na zdejší státní zastupitelství návrh na podání obžaloby v trestní věci s tím, že navrhl podat na obviněného obžalobu pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby,“ napsal ČT bez dalších podrobností Prygl.

Inspekce obvinila Komárka letos v únoru. Konkrétně podle ní Komárek porušil zákony tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informaci“.

„Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách,“ uvedl Komárek. 

Únik informací podle Komárka souvisel s kauzou Vidkun. ÚOOZ v roce 2015 provedla na Olomoucku razii, která cílila na klientelistickou síť policistů, politiků a podnikatelů a ve které šlo právě o úniky policejních informací.

Sněmovní vyšetřovací komise, která kvůli reorganizaci vznikla, nicméně v únoru v závěrečné zprávě Komárka za jeho výroky kritizovala. Podle poslanců vystupoval neprofesionálně, podporoval spekulace a vycházel z nepřesně vyhodnocených informací. Šéf komise Pavel Blažek se ho ale částečně zastával: „Uvědomuju si jeho roli v celé kauze. V podstatě byl pouhým pěšákem v cynické hře olomouckých státních zástupců, čehož potom mistrně využilo hnutí ANO.“ Z obvinění Komárka prý Blažek radost neměl. 

Pan Komárek tím, jak se nebál vystoupit veřejně, tak někteří zůstali dál ve svých teplých kancelářích. To jsou ti, kteří to všechno vymysleli. A sedí v nich dál a pan Komárek to má teď všechno odnést. S tím tedy nesouhlasím.
Pavel Blažek

Komárek však už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým. Bývalý detektiv patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Podle médií měl nastoupit na Finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO), který reformu také odmítal. 

Trestní oznámení podával Tuhý, pomluva se ale neprokázala

Kvůli výroku o „brutálním úniku informací“ podal na Komárka trestí oznámení i přímo Tuhý: pro podezření na zneužití pravomoci a pro pomluvu. Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Komárek odešel od policie loni, stejně jako jeho tehdejší nadřízený a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala i sněmovní komise: ta ale konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo Šlachtu odstranit. Nicméně podle poslanců vedení policie v čele s Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem přípravu reformy značně podcenilo a nedostatečně projednalo.