Miliony dovolenkářů se rozjely po Evropě. Kolony se tvoří u Vídně i na hraničních přechodech

Události: Směr Chorvatsko, dopravní situace (zdroj: ČT24)

Náročný víkend čeká řidiče po celé Evropě. Podle odhadů vyjede na cesty až dvacet milionů motoristů. V Bavorsku a Bádensku-Württembersku, které mají dohromady přes 23 milionů obyvatel, začínají prázdniny. O víkendu se navíc koná velká cena formule 1 na maďarském Hungaroringu, kam zamíří desetitisíce fanoušků. Web ČT24 průběžně sleduje situaci na hlavních tazích.

Reportér ČT Richard Samko, který projíždí trasu z Prahy do Slovinska a Chorvatska, uvedl v Událostech, že před Vídní, při jejím průjezdu i za ní se opravují silnice. Provoz se tak v některých místech zastavil, ale převážně se nechalo jet rychlostí od 30 do 80 kilometrů za hodinu. Podobnou situaci zažil i u Štýrského Hradce, kde se také opravuje silnice. Provoz byl sveden ze tří pruhů do dvou a nechalo se jet rychlosti 50 kilometrů v hodině.

Auta s českými poznávacími značkami téměř nepotkal, Češi tak zřejmě vyrazí v pátek večer či v sobotu ráno. Experti však varují před přetíženými silnicemi, zvlášť kritická situace bude u hraničních přechodů mezi Slovinskem a Chorvatském. Reportér zmínil i některé přechody, kde by mohla být situace příznivější (viz mapa). Pokud jde o mýtné brány, největší potíže se podle něho dají očekávat u Záhřebu, u mýtné brány Lučko.

Zprávy ve 21: Zpravodaj ČT živě z hraničního přechodu Macelj (zdroj: ČT24)

Samko se ve vysílání objevil i po 21. hodině, kdy referoval z hraničního přechodu Macelj (z Prahy vyrazil v 8 hodin ráno). K němu se vytvořila z Ptuje pětikilometrová kolona, vzhledem ke stavbě nové dálnice se jelo jen jedním jízdním pruhem. Slovinští policisté pak podle něho prověřují každé auto, nechají si ke kontrole předložit občanský průkaz či pas, pohledem kontrolují počet osob ve voze. Zastavit musí i autobusy a všichni cestující vycházejí ven ke kontrole. Dobu zastavení aut odhadl na 20 až 30 vteřin. 

Zmínil i příklad svého kolegy z ÚAMK Petra Vomáčky, který vyrazil z Ptuje na patnáct kilometrů vzdálený hraniční přechod Zavrč (možná alternativa k Macelji) a zdržel se tam necelých 15 minut. Podle něj tam odbavení zdržovali chorvatší policisté, kteří si skenovali doklady.

Reportér zdůraznil, že v sobotu už bude na obou přechodech určitě mnohem náročnější situace. 

Klid na dálnici D1

Reportérka ČT Iva Piskalová v Událostech informovala z Národního dopravního informačního centra v Ostravě, že nejhorší situace v Česku byla k večeru na Pražském okruhu. Tam se odpoledne stala nehoda a až po 19. hodině se situace začala zlepšovat a kolona rozjíždět. Ztížená byla také situace na D5 od Plzně v místě, kde se najíždí na Pražský okruh - zde byla také několik kilometrů dlouhá kolona. Kolona na půl hodiny byla kolem 19:30 také u Lipníku nad Bečvou. Paradoxně D1, kde se často hovoří o kolonách a zácpách, byla v té chvíli velmi dobře průjezdná. Situaci na silnicích lze sledovat na webu dopravniinfo.cz, případně i na webu Ústředního auto-moto klubu

V Rakousku hrozilo po 16. hodině zdržení zejména kolem Vídně, kde situaci zhoršovala i páteční dopravní špička. Řidiči zde musí počítat se zúžením, omezením rychlosti a tedy i kolonami. Zácpy a stojící kolony se objevovaly například na A9 (Pyhrn Autobahn) ve směru na Štýrský Hradec. Vyplývá to z webu wego.here.com

Kolony se nejspíš budou tvořit na Brennerské dálnici, kudy se pravděpodobně vydají turisté z Německa a Nizozemska do Itálie. Zácpy se také očekávají na italských dálnicích A22 a A23.

Ve Slovinsku se tvořily kolony zejména na hraničních přechodech, například Metlika. Situaci u města Ptuj komplikuje dostavba dálnice. Po 20. hodině hlásili zpoždění na přechodu Kaštel-Dragonja 30 minut. 

Kolona se odpoledne vytvořila na slovinské dálnici A2, která jde z Lublaně směrem na chorvatský Záhřeb, a na silnici E57 vedoucí od rakouských hranic přes Maribor k hranicím s Chorvatskem. Zácpy se po poledni vytvořily i na silnici E61 a dálnici A1, které tvoří spojnici mezi Rakouskem, Lublaní a přístavním slovinským městem Koper.

Po 18. hodině hlášena například zácpa na dálnici A1-E70 u Lublaně.

Mluvčí ÚAMK: Řidiče čekají o víkendu zácpy a omezení rychlosti (zdroj: ČT24)

Chorvatsko: kolony na hranicích i stávka taxikářů

Po 19. hodině Chorvatský autoklub HAK uvedl, že kvůli nehodě na 30. kilometru dálnice A3 směrem na východ zde byla sedm kilometrů dlouhá fronta. Chorvati také zdůraznili, že na cestách směrem k pobřeží, u pobřeží i na A1 Záhřeb – Split – Ploče je v obou směrech silný provoz.

Odpoledne, po 16. hodině se tvořily kolony na dálnici A1 na 23. a 24. kilometru (směrem na Záhřeb), a byla zde 13 kilometrů dlouhá fronta. V opačném směru pak čtyři kilometry dlouhá. Na hraničních přechodech Kaštel a Plovanija byla hlášena více než tříkilometrová fronta. Zácpa se utvořila rovněž na hraničním přechodu Bajakovo, řidiči si tam počkali až 4 hodiny.

Rovněž se očekává tvorba několikahodinových kolon na hraničním přechodu Macelj. Očekávají se ale kolony i na dalších hraničních přechodech, protože Chorvatsko zatím není členem schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Podle ÚAMK nejspíš řidiči zpomalí provoz i na chorvatských cestách kolem pobřeží. Autoklub ADAC očekává komplikace na cestě z italského Terstu do Puly či Rijeky. Zácpy se však asi nevyhnou ani spojnici mezi Záhřebem a Rijekou nebo komunikacím vedoucím podél pobřeží a v okolí Plitvických jezer.

Nejčastější trasa do Chorvatska
Zdroj: ČT24

Na cestách bude 20 milionů řidičů

V pátek a hlavně v sobotu má podle odhadů vyrazit k Jadranu až deset milionů turistů. Čechy, Slováky, Poláky a Rakušany výrazně doplní Italové a Němci. Ústřední automotoklub proto doporučuje rozdělit si cestu na dva dny, vyhnout se špičce a dlouhým kolonám.

„Tento a příští víkend bude v Evropě na cestách až 20 milionů řidičů. Situace by se mohla uklidnit v polovině srpna,“ varoval mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota. Těm řidičům, kteří na cestu vyrazí v pátek a o víkendu, proto doporučuje pravidelně tankovat a dbát na pitný režim.

Nejnáročnější dopravní víkend léta. Kolony se tvoří u Vídně i ve Slovinsku (zdroj: ČT24)

Řidiči směřující na Jadran musí o víkendu počítat s několikahodinovými kolonami. Největší komplikace se očekávají na hlavním tahu z Rakouska přes Slovinsko na chorvatské pobřeží. Situaci zřejmě přitíží i začínající prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württembersku a slovenští, rakouští a další diváci mířící do Maďarska na velkou cenu formule 1 Hungaroring.

Na jih ale budou směřovat i obyvatelé dalších spolkových zemí, do jiných se má už naopak řada lidí z dovolené vracet.

Autokluby proto doporučují s cestou vyčkat na úterý nebo středu.

Zácpy autoklub ADAC očekává na velké části německých dálnic. Ucpané by podle jeho prognózy měly být například části dálnice A9 z Berlína přes Norimberk do Mnichova, městské okruhy v Berlíně i Mnichově nebo dálnice A81 ze Stuttgartu do jihoněmeckého Singenu, který leží u hranic se Švýcarskem.

Už o minulém víkendu zapříčinily mnohakilometrové kolony zdržení motoristů ze střední Evropy cestou na jih až o sedm hodin.

V případě jakýchkoli problémů je možné kontaktovat přes telefonní linku 112 i české policisty. V Chorvatsku budou celé prázdniny.