Silnice a železnice pokryl sníh. Večer musí řidiči počítat i s náledím

Praha - Počasí zkomplikovalo dopravu na silnicích i železnici na řadě míst republiky. Kvůli sněhu byla pro nákladní dopravu na sedm hodin uzavřena silnice I/10 mezi Tanvaldem a hranicí s Polskem. Kalamita přerušila také provoz letiště v Tuřanech, velké problémy měla i MHD v Brně. Na několika tratích přerušily nebo omezily dopravu popadané stromy a větve. Na silnicích došlo i k několika vážným nehodám. U nájezdu na dálnici D1 u Humpolce se ráno srazil kamion s osobním automobilem, jeden člověk zemřel. Ke smrtelné nehodě došlo i na Olomoucku. Situace se postupně zlepšuje, cesty jsou už většinou průjezdné. Vrstva sněhu bude dál tát, v noci ale klesnou teploty pod nulu. Na většině území ČR se tak večer a v noci bude tvořit náledí.

Výstraha ČHMÚ:

ČHMÚ vyhlásil výstrahu před náledím pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Platí od dnešních 17:00 do středečních 08:00.

Sníh postupně roztává, v noci ale klesnou teploty až na minus čtyři stupně Celsia a sněhová břečka tak na cestách zmrzne. Výstraha meteorologů před tvorbou náledí platí pro střední a východní Čechy a celou Moravu. V jiných regionech by náledí buď nemělo způsobit větší problémy, nebo se objeví až později ve středu.

Konec zimy přinesl kalamitu do Brna

„To jsme tady ještě letos neměli,“ podotkl obyvatel Brna, když cestoval zasněženým městem. Kalamita přišla uprostřed března, v době, kdy loni již lidé chodili s krátkými rukávy. V Brně a okolí napadlo až 35 centimetrů sněhu, v ranní špičce kolabovala doprava. Kromě zasněžených tramvajových výhybek k tomu přispěly popadané větve i kamion vzpříčený u pivovaru.

I na dalších místech jižní Moravy nastaly ráno problémy, nesjízdné byly Buchlovské kopce. Kalamitu, která přišla až koncem zimy, označili hasiči za nejhorší za posledních osm let.

Silné sněžení komplikovalo provoz také v brněnském železničním uzlu. Omezení dopravy se dotýkalo všech vlaků, které nabíraly velké zpoždění. Dopravní komplikace se ale dotkly celé Moravy a také východních Čech, spolehlivé nebylo cestování po silnicích ani železnicích.

Aktuální informace o situaci na silnicích můžete sledovat zde, komplikace na železnicích potom zde.

Nedaleko Olomouce zahynul řidič po nárazu do sloupu

Pravděpodobně v souvislosti s počasím došlo časně ráno k vážné nehodě nedaleko Olomouce. Řidič osobního auta tam zemřel po nárazu do pilířového sloupu jednoho z mostů na rychlostní komunikaci. Auto začalo po nárazu hořet. Oheň hasiči zlikvidovali, muži už ale pomoci nemohli. V Olomouckém kraji v noci vydatně sněžilo, v terénu byli po celou noc silničáři. Hasiči museli vyjíždět k popadaným stromům i drátům elektrického vedení.

Ke smrtelné nehodě došlo ráno i u nájezdu na dálnici D1 u Humpolce. Na silnici I/34 se tam srazil osobní automobil s tahačem s návěsem. Řidič osobního vozu na místě zemřel. Řidič tahače vyvázl bez zranění. Příčiny nehody policie stále vyšetřuje.

Na Vysočině se stala stovka nehod

Vysoký počet nehod ovšem „zaplavil“ celou Vysočinu. Kraj hlásí velké problémy se sněhem už od včerejška, silnice jsou sjízdné s velkou opatrností, navíc některé komunikace přehradily popadané stromy. Za posledních 24 hodin se v kraji stalo na sto dopravních nehod, z nich zhruba k pětině došlo na dálnici D1. „Tak vysoký počet je opravdu extrémním číslem,“ zdůraznila policejní mluvčí Dana Čírtková. Od pondělního rána přijala policie na Vysočině 50 oznámení týkajících se špatně sjízdných nebo nesjízdných vozovek.

Sníh zatížil sloupy, elektřina měla výpadky

Kvůli těžkému sněhu padaly stromy, které se nevyhýbaly ani elektrickému vedení. Energetici proto zaznamenali během dne množství výpadků. „Nejhorší situace byla ve východních Čechách,“ upřesnila mluvčí ČEZu Šárka Beránková. Polámané stromy padaly také na zaparkovaná auta a železniční trati. I v tomto případě postihly polomy hlavně východ Čech. Vlaky tak nejezdily například u Týniště nad Orlicí ani po důležité spojnici Pardubic s Hradcem Králové.