Volebním lídrem STAN bude Farský, hnutí dál povede Gazdík

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík oznámil, že předsednictvo STAN jednomyslně odhlasovalo, aby celostátním volebním lídrem byl poslanec Jan Farský. „V těžkých časech je nutné rozdělit si role. Já se budu věnovat vedení strany během volební kampaně. Program a naše stanoviska bude prezentovat Jan Farský,“ uvedl Petr Gazdík a oznámil, že Farský bude lídrem ve volbách v Praze, zatímco on sám bude kandidovat ve svém obvodu, kterým je Zlínský kraj.

Samostatná kandidatura STAN je podle předsedy Petra Gazdíka v poslaneckých volbách velkou výzvou. Řekl, že pro STAN to znamená změnu dosavadní kampaně a obrovskou odvahu do té výzvy jít. „Nutí nás to k tomu, abychom se semkli,“ sdělil Gazdík.

„V posledním týdnu se nám přihlásila řada významných osobností, které nás chtějí podpořit. A to jak svou účastí na kandidátkách, tak i finančně,“ uvedl. Nové osobnosti chtějí Starostové a nezávislí představit v prvním srpnovém týdnu.

Hnutí půjde do voleb s heslem „Odvaha převzít odpovědnost“ a chtělo by získat minimálně sedm procent hlasů. Na kampaň STAN počítá zatím s 26 miliony korun, ale další peníze by mělo hnutí získat od podporovatelů.

Pět hlavních témat voleb

Hlavními tématy kampaně Starostů budou mezinárodní zakotvení Česka, vzdělání, rychlá elektronická i fyzická komunikace, dosažitelná spravedlnost a navrácení státu občanům, uvedl Farský. Představoval by si vyšší volební zisk než sedm procent, za velký úspěch by považoval víc než desetinu platných hlasů.

V novém logu Starostů nadále zůstává žlutá, červená, zelená a modrá barva, nově ale v podobě čtyř čtverců, které jsou uspořádány do jednoho většího. „Samostatná kandidatura znamená velkou výzvu, nás to nutí, abychom se semkli, nové logo je semknutější,“ uvedl Gazdík. Kromě členů hnutí se podle něj semknou kolem kampaně i další významné osobnosti, které nabízejí podporu, vstup na kandidátky i finanční dary.

Lidovci minulý týden od koaličního uspořádání ustoupili kvůli obavám, které v nich vyvolaly předvolební průzkumy. Koalice potřebuje pro vstup do sněmovny deset procent hlasů, práh pro jednotlivé strany je jen pětiprocentní. Starostové však nabídku vstoupit na listiny KDU-ČSL odmítli, trvali totiž na rovnoprávné spolupráci a kandidovat budou raději sami.

Měli to už připravené, myslí si lidovci

Lidovci se také podivili nad tím, že Starostové představili nové logo a heslo pouze pár dní po rozpadu společné volební koalice. „Je vidět, že to měli připravené už delší dobu,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Musím říct, že mne překvapilo to, že STAN má hotové logo, grafiku a představuje ani ne 48 hodin po rozhodnutí o tom nejít na naše kandidátní listiny koncept kampaně. My jsme s touto variantou prostě nepočítali, takže teď připravujeme tyto věci v posledních dvou dnech,“ řekl místopředseda a volební manažer lidovců Marian Jurečka. 

Jan Farský ale oponuje, že rozhodnutí o konci koalice padlo už před devíti dny, kdy KDU-ČSL nabídla Starostům jen místa na kandidátkách. Podle něj tak bylo dost času na změnu kampaně.

Události, komentáře: analytik Václav Dolejší, politolog Bohumil Doležal (zdroj: ČT24)