Dopis podepsat B+M+M. Pošta vydá známku s odbojovou skupinou Tři králové

Pošta vydá známku s odbojovou skupinou Tři králové (zdroj: ČT24)

Příběh Tří králů patří k nejslavnějším kapitolám českého protinacistického odboje. Skupina Balabán, Mašín a Morávek se nově objeví na poštovních známkách. Už dříve Česká pošta představila ceniny inspirované operací Anthropoid nebo generálem Heliodorem Píkou.

Autorem známky je výtvarník a medailér Karel Zeman. Za svou kariéru zatím navrhl zhruba dvacet poštovních známek. Do práce na známce Tří králů se pustil na začátku roku. Vytvořit samotnou kresbu podle něj není příliš náročné, nejvíce času zabere příprava.

„U takového závažného tématu je důležité si to nastudovat a sesbírat hodně materiálu. Republika musela kapitulovat Mnichovskou dohodou, což byla strašná rána. Oni však byli rozhodnuti jako vojáci pokračovat dále v boji, takže proto jsem je udělal v uniformách,“ vysvětluje Karel Zeman.

Návrh známky pak míří ke komisi, a když je schválen, může do tiskárny. První tisk se detailně kontroluje. Pokud jsou všichni spokojeni, přicházejí na řadu stroje pražské poštovní tiskárny cenin. Známky se tisknou na speciální papír, který sám o sobě slouží jako ochranný prvek.

Výrobní náklad známky je 10 tisíc takových archů, na každém je 200 známek. Až se vyprodají, další se už dotiskovat nebudou, protože se jedná o takzvanou příležitostnou známku. Prodávat se začne 6. září.

B+M+M

Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek za druhé světové války vytvořili významnou odbojovou síť, která spojencům dodávala zásadní zpravodajské informace. Na vzkazy pro gestapo se podepisovali B+M+M. Nacisté jim proto začali přezdívat Tři králové.

Trojlístek se proslavil také zorganizováním výbuchů na území Německa, v Lipsku, Mnichově a Berlíně. Při diverzní akci v únoru 1941 na berlínském nádraží jen náhodou unikl smrti budoucí muž číslo dvě Třetí říše Heinrich Himmler. Jeho vlak byl kvůli poruše odkloněn jinam.

Na jaře 1941 se nad Třemi králi začala stahovat mračna. V dubnu byl dopaden Balabán, v květnu Mašín. Morávek unikal Němcům do jara 1942. Gestapo ho nezatklo, ale padl v boji nedaleko Pražského hradu. Podle osudů legendárních odbojářů vznikl také komiks.