Babiš: Úniky ze spisů jsou problém policie, ne můj. Přibil trvá na tom, že s ním spisy neprobíral

Babiš před sněmovní vyšetřovací komisí popřel, že by nahlížel do živého policejního spisu. (zdroj: ČT24)

Před sněmovní komisí, která vyšetřuje únik informací z živých policejních spisů, vypovídal novinář Marek Přibil. Podle šéfa hnutí ANO a bývalého majitele deníku MF Dnes, kde Přibil pracoval, Andreje Babiše nedocházelo k žádnému předávání informací ze spisů. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) tvrdí, že Babiš odmítl věcně odpovídat a pouze opakoval fráze.

Babiše vyslýchala komise zhruba 30 minut. Předseda ANO po skončení jednání uvedl, že úniky z policejních spisů jsou problém policejního prezídia, nikoliv jeho jako „obyčejného poslance“. 

„Komisi jsem řekl, že jsem živý spis v ruce neměl, do žádného jsem nenahlížel. K žádnému předávání informací nedocházelo,“ prohlásil Babiš po skončení slyšení. Dodal, že informace ze spisů unikají desítky let. 

Plíšek: Babiš jen opakoval fráze, pozveme si Nachtigalla i premiéra (zdroj: ČT24)

Podle předsedy sněmovní komise Plíška Babiš před komisí nevypovídal. „Chtěl jen odprezentovat svoje postoje. O obsahu schůzek s Přibilem nám neřekl vůbec nic,“ uvedl Plíšek s tím, že Babiš odmítl věcně odpovídat a pouze opakoval fráze, které používá v médiích.

Přibil strávil na slyšení před komisí zhruba 2,5 hodiny. Při odchodu novinářům pouze zopakoval, že s předsedou hnutí ANO a bývalým ministrem financí Babišem žádné takzvané živé policejní spisy neprobírali, a doufá, že to doložil. Dále jen uvedl, že nemá povinnost média informovat.

Komisi mimo jiné zajímalo, zda se Přibil skutečně dostal k živým spisům a zda chtěl informace z nich využít proti politické konkurenci hnutí ANO. 

Podle šéfa komise Plíška se Přibil zmínil o tom, že na první schůzku s Babišem ho poslal František Nachtigall, další už inicioval sám. Nachtigalla hodlá proto komise ke slyšení pozvat také.

Komise si vyslechla také zástupce advokátů. Předseda České advokátní komory Martin Vychopeň odmítl, že by informace z živých spisů unikaly kvůli obhájcům. Plíšek uvedl, že s advokáty mluvil o únicích ze spisů v minulosti a o tom, jak jim zabránit do budoucna.

Z nahrávky zveřejněné začátkem května na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman vyplývá, že Přibil předává Babišovi dokumenty, které podle novináře pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Přibil uvádí, že údaje by poškodily ČSSD a ODS, a Babiš se s ním domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění.

Babiš i Přibil se proti takové interpretaci zvukového záznamu ihned ohradili. Babiš v reakci uvedl, že se stal obětí cílené provokace. Přibil mluvil o dezinformaci dané vytržením nahrávek z kontextu a jejich sestříháním.

Komise se hodlá zaměřit i na další úniky z policejních spisů, a to v souvislosti s kauzami Beretta, Vidkun nebo OKD. Mezi těmi, které si komise pozve ke slyšení, proto bude i premiér Bohuslav Sobotka.