Fyzický útok na muslimku v pražské Šárce vyhodnotila policie jako přestupek

Útok na muslimku přestupkem (zdroj: ČT24)

Jako přestupek hodnotí policie údajné napadení muslimky u pražského koupaliště Divoká Šárka. Případ z minulého týdne, u kterého došlo i na fyzické násilí, tak bude řešit městský úřad. Ženy byly česky mluvící muslimky a na hlavě měly šátky. Jedna z kolemjdoucích si je začala fotit. Vzaly na výlet třináct dětí.

Ve svém svědectví na facebookovém profilu nazvaném „Proti projevům nenávisti“ jedna z napadených žen uvedla: „Poté, co byla česky a slušně požádána, ať toho nechá, že si nepřejeme, aby nás fotila, natož děti, začala nám sprostě nadávat. Mé kamarádce dala pěstí a kopla do ní.“

Všechny tři ženy následně odvezla přivolaná policejní hlídka. „Požádali jsme je o podání vysvětlení, celou věc jsme zadokumentovali a momentálně jí vnímáme jako přestupek proti občanskému soužití,“ uvedl mluvčí pražské police Tomáš Hulan.

Právnička s policií nesouhlasí

Právnička a ředitelka organizace In Iustitia Klára Kalibová však takový postup policie zpochybňuje. Nadávky na veřejnosti z rasových nebo náboženských důvodů jsou totiž trestným činem. „Myslím si, že by tam mělo dojít k intenzivnějšímu zkoumání motivace toho útoku,“ sdělila Klára Kalibová. Mluvčí Hulan ovšem dodal, že policisté věc vyhodnotili v celé šíři a došli k závěru, že daným jednáním byla naplněna skutková podstata přestupku.

Možnou změnu kvalifikace policie nevylučuje. Jak se k incidentu staví údajná útočnice, zveřejněno nebylo. Kriminalisté se zabývali i focením údajných imigrantů, ke kterému začal v minulých týdnech vyzývat web s desítkami příspěvků. Webem se už proto začal zabývat i Úřad na ochranu osobních údajů. 

Vydáno pod