Liglass Trading může přijít o smlouvu s Povodím Labe. Využili nás, myslí si ředitel státního podniku

UvR: Povodí Labe chce odstoupit od smlouvy s firmou Liglass Trading (zdroj: ČT24)

Státní podnik Povodí Labe zvažuje, že odstoupí od smlouvy s firmou Liglass Trading ze Železného Brodu. Ta mu dluží dvě měsíční paušální platby – více než 40 tisíc korun. Povodí totiž v květnu uzavřelo smlouvu, podle které mělo firmě Liglass Trading radit s projektem v zahraničí. Jde zřejmě o hydroelektrárny v Kyrgyzstánu, kde firma uzavřela smlouvu za víc než pět miliard korun.

„Předmětem smlouvy je poskytování poradenské a konzultační činnosti ze strany odborníků konzultanta (tj. Povodí Labe) pro přípravu a realizaci zahraničního projektu,“ píše se ve smlouvě mezi Povodím Labe a Liglass Trading CZ.

Jenže Liglass Trading se státnímu podniku vůbec nepřihlásil, žádnou radu nechtěl a nezaplatil květnovou ani červnovou fakturu.

„Náš partner, společnost Liglass Trading, má podle této smlouvy zajištěno devět konzultačních hodin měsíčně za paušální cenu 18 tisíc korun bez daně. V tuto chvíli jsou vystaveny dvě faktury, ani jedna z nich není zaplacená. Zvažujeme odstoupení od smlouvy, už i proto, že nedošlo k jejímu naplnění,“ uvedl generální ředitel Povodí Labe Marián Šebesta.

Kyrgyzstán jako cíl mnohamiliardové investice třístránková smlouva s Povodím Labe nezmiňuje. Hovoří jen o projektu v zahraničí.

Ředitel Povodí Labe přiznává, že podpisu smlouvy lituje. „Předpokládám, že museli doložit, že mají za sebou nějaké odborné zkušenosti, nějaký tým odborníků. A předpokládám, že tuto smlouvu použili právě pro doložení těch kvalifikačních předpokladů. Státní podnik by asi neměl být partnerem pro takovéto služby. To uzavření z dnešního pohledu nebylo úplně šťastné,“ tvrdí dnes Marián Šebesta.

Podle ministerstva zemědělství je smlouva v pořádku. „Na poskytování poradenských služeb ze strany státních podniků Povodí není z pohledu ministerstva zemědělství nic nestandardního,“ řekla mluvčí rezortu Markéta Ježková.

Stanovisko firmy Liglass Trading se ČT získat nepodařilo. Kontaktní telefony nefungují. Dohodu s ní podepsala kyrgyzská vláda 10. července. V obou zemích vyvolala polemiky o tom, zda firma se základním kapitálem 200 tisíc korun je schopná kontrakt naplnit. Liglass Trading ujistil, že financování má zajištěné.

  • Firma Liglass Trading CZ sídlící u Železného Brodu uzavřela dohodu o výstavbě a provozu kaskády hydroelektráren v Kyrgyzstánu.
  • Projekt se týká výstavby dvou velkých a desítky malých vodních elektráren. Celková výše investic české firmy měla v první etapě dosáhnout 230 milionů dolarů (5,1 miliardy Kč).
  • Český podnik měl rovněž vynaložit zhruba 37 milionů dolarů (přes 841 milionů korun) na koupi podílu ruské firmy RusGidro (RusHydro) ve společnosti Verchně-narynskije GES, která měla projekt na starosti.
  • Podle informací českého tisku ale společnost Liglass není v Česku v oboru známá a její dosavadní obrat dosahoval jen stovek tisíc korun.