Česko chce zmírnit migrační proud Středomořím, Libyi dá miliony na pobřežní stráž

Česká republika poskytne 24 milionů na fungování libyjské pobřežní a námořní stráže. Na aktuálním jednání o tom rozhodla vláda, a podle premiéra Bohuslava Sobotky se tak Praha stane největším přispěvatelem z celé Evropské unie. Cílem je, aby efektivnější ostraha námořní hranice regulovala počty migrantů plavících se do Evropy.

„Česko se dnes stalo v rámci EU největším přispěvatelem na fungování libyjské pobřežní a námořní stráže,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka na svém twitterovém účtu. „Navýšením příspěvku na libyjskou pobřežní a námořní stráž přispíváme k řešení migrace ve Středomoří a pomáháme zejména Itálii.“

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války, která vyvrcholila pádem autokratického vládce Muammara Kaddáfího. Dnes se v zemi vedle tří vlád přetahuje o moc řada dalších uskupení včetně radikální organizace Islámský stát (IS). To usnadňuje převaděčům vypravovat ze země především k evropským břehům lodě s migranty, jejich primárním cílem je právě Itálie. 

Podle pátečních údajů tímto způsobem do jihoevropské země letos dorazilo již 93 360 migrantů. Celkem se Itálie v současnosti v různých zařízeních stará o dvě stě tisíc migrantů. Nejedná se ale o válečné uprchlíky jako v případě balkánské cesty. Italské ministerstvo vnitra uvádí, že většinu příchozích tvoří občané Nigérie, Bangladéše, Guiney, Pobřeží slonoviny a Gambie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Většinu pomoci zaplatí vnitro

V minulém roce bylo Česko jedním z dvanácti států, které dobrovolně podpořily výcvik libyjské pobřežní a námořní stráže v rámci mise EU. Praha tehdy poskytla přibližně jeden milion korun. Většina nově slíbených peněz půjde z rozpočtu ministerstva vnitra – resort zaplatí 20,9 milionu korun. Úřad vlády poskytne 3,1 milionu korun.

Česká finanční podpora mířící do Libye následuje po setkání premiérů visegrádské čtyřky, ke kterému došlo minulý týden v Budapešti. „Jednoznačně jsme nabídli, že země V4 jsou připraveny pomoci z hlediska posílení opatření v Libyi,“ uvedl už tehdy premiér Sobotka. Spolu se svými kolegy ze Slovenska, Polska a Maďarska přislíbil Itálii podporu a vyzval ke zřizování registračních center pro uprchlíky mimo EU.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je třeba vybudovat záchytná střediska přímo na lybijském pobřeží, kde bude moci libyjská stráž plně dostat pod kontrolu situaci v prostoru, odkud uprchlíci na Středozemní moře vyplouvají. Je to podle něj nejtěžší úkol  spojený s řešením migrace z Afriky.