Do vody skákejte podle pravidel, radí profesionál. Jinak hrozí v lepším případě vozíček

Pravidla skoku: Po nohou do zkontrolované vody (zdroj: ČT24)

Již pět lidí se jen od začátku prázdnin léčí s poraněním míchy po skoku do vody. Přestože stráví zbytek života s handicapem, mohou podle lékařů mluvit o štěstí. Podobné úrazy bývají i smrtelné. Míšní léze každoročně upoutají na vozík okolo 170 pacientů. Téměř v desetině případů jsou příčinou právě nebezpečné skoky. Ti, kteří se vrhají z výšky do vody, by měli dodržovat pravidla, radí extrémní skokan Tomáš Kučera.

Byl to jenom okamžik, s jeho následky se ale Adam Musil vypořádává už tři roky. „Ve vlaku se něco popíjelo. Bylo takové vedro, že by se dalo skoro krájet,“ popisuje a přiznává, že zbytek už si sám nepamatuje. Ví jen, že v kempu skočil šipku do řeky. Vody v ní bylo po kolena. „Cestou do vody jsem potkal kámen, no. Vzbudil jsem se až v budějovické nemocnici s těžkou kocovinou a zajímavými pocity,“ konstatuje ironicky.

Adam Musil si poranil šestý krční obratel. Zranění postihlo nejen nohy, ale i ruce. „Nefunguje mi triceps a prsty,“ vysvětluje vozíčkář. Musel se naučit jinak ovládat své tělo. „Všechno se musí člověk naučit znova,“ povzdechl si.

Adam Musil
Zdroj: ČT24

Potíže s dýcháním a vyprazdňováním

Od začátku prázdnin si míchu při skoku do vody poranilo již pět lidí. O tři z nich pečují na Spinální jednotce ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. Pacienti zdaleka nemají jen potíže s pohybem. „Jsou tam i problémy s dýcháním či vyprazdňováním, bolesti, které souvisejí s poraněním nervových struktur,“ vysvětlil motolský primář Jiří Kříž.

Jaké to je, zotavovat se po úrazu, ví doktor Kříž z vlastní zkušenosti. Sám je upoután na kolečkové křeslo. I proto spolu s asociací paraplegiků před nebezpečnými situacemi varuje.

I profesionálové dbají na bezpečí

Vůbec nejčastěji se s doživotními následky po skocích do vody musí vypořádávat mladíci, kteří se posilní alkoholem a následně se vrhají do neznámých vod. „Klidně skočte, ale skákejte podle nějakých pravidel,“ radí zakladatel mistrovství republiky v extrémních skocích Tomáš Kučera milovníkům adrenalinu a dodává, že nejen těm, kteří se zmrzačí, často chybí respekt k vodě.

Zakladatel akce High Jump na prvním místě důrazně doporučuje předem kontrolovat i známá, natožpak neznámá místa. „Nejnebezpečnější šutry jsou tak dva metry pod hladinou. Nejsou už tak dobře vidět,“ varuje s tím, že kameny jsou obzvlášť špatně vidět ve špinavé vodě.

I v místě, kde to znám, musím počítat, že tam mohlo něco spadnout. Voda je živel, který je nestálý a může vždycky překvapit.
Tomáš Kučera
zakladatel mistrovství republiky v extrémních skocích

Zvlášť napoprvé je podle Kučery potřeba skákat po nohou, nikoliv po hlavě. Alkohol je pochopitelně vyloučený. Ve vodě by podle něj měl být připraven někdo, kdo může v případě nouze tonoucímu pomoci. Tak tomu ostatně bude i za čtrnáct dnů, až se Hříměždický lom zaplní profesionálními skokany.