Zpravodajství České televize přináší od nového roku řadu změn

Praha – Zpravodajství České televize od roku 2008 mění svoji tvář. Kromě nové prezentace zpravodajských pořadů přináší nový rok i nové tváře. V Událostech, komentářích se jako třetí moderátor objeví Martin Veselovský, noví moderátoři budou provázet i prodloužené vysílání Dobrého rána. V novém vysílacím schématu na diváky čekají i nové pořady jako je Světadíl, Milénium či Retro.

Jednou z chystaných novinek bude od příštího týdne i pořad Rendez-vous, který budou moderovat významné české osobnosti. Ti si do studia pozvou svého hosta, s nímž budou diskutovat na jimi vybrané téma. Ve futurologickém magazínu Milénium se diváci podívají do budoucna a pořad Světadíl se bude podrobně věnovat událostem v jednotlivým částech světa. Od února se bude snažit získat si své diváky i pořad Retro, jehož úkolem bude připomínat fenomény minulosti, jako například pověstná céčka.

Díky zájmu sportovních fanoušků prodloužila ČT4 SPORT své vysílání na 24 hodin denně. A zpravodajský kanál ČT24, který nepřetržitě vysílá více než rok, je standardně v posledních týdnech loňského roku nad jedním procentem divácké sledovanosti. „To se může zdát málo, ale je to v tuto chvíli srovnatelné jako u jiných evropských televizí tohoto typu,“ poznamenal ve studiu Dobrého rána pověřený ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Samotné vysílací schéma zpravodajského kanálu ČT24 rovněž změní svou podobu. Na diváky poprvé čeká živě vysílané dopoledne a odpolední blok ČT24 přinese dynamičtější zpravodajství, které se bude koncentrovat zejména na pět hlavních zpráv dne.

Změně se nevyhnou ani Reportéři ČT, jejichž stopáž se prodlužuje na čtyřicet minut. Stejnou délku budou mít i nové Události, komentáře. Kromě nového moderátora budou mít i novou strukturu. „Události, komentáře by měly být více analytické, více jít do hloubky a věnovat se jednomu tématu na mnohem větší ploše,“ přiblížil novou podobu zpravodajského pořadu Fridrich s tím, že do schématu přibude i přehled ekonomických zpráv, tzv. zprávičky a komentované události následujícího dne.