Nespavost a poruchy spánku – epidemie dneška

Praha – Více než 40 procent lidí trpí nespavostí a dalšími poruchami spánku, s přibývajícím věkem počty ještě rostou. Nedostatek spánku s sebou nese zásadní zdravotní rizika - časté reakce při probouzení vyplavují stresové hormony a urychlují změny na cévách. Přestože doktoři mluví o nové globální epidemii, lidé příznaky často bagatelizují. Chronickou nespavostí trpí minimálně každý desátý.

„Fyziologický spánek je nezbytný nejen pro obnovu duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop, a tedy poznávání a myšlení, ale i pro řadu metabolických pochodů v těle,“ upozorňuje profesorka Soňa Nevšímalová z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Pokud má někdo dlouhodobý problém se spánkem alespoň třikrát týdně, měl by zajít k lékaři. Pacienti s poruchami se učí novým pravidlům spánku – základ tvoří budíček ve stejný čas, tři hodiny před spánkem nejíst, nepít kávu nebo zelený čaj a především vyhýbaní se stresu.

Statistiky rovněž uvádějí, že s každým rokem roste spotřeba prášků na spaní. Zatímco před pěti lety objednávaly lékárny v Česku zhruba 59 milionů dávek, v roce 2012 už jejich počet přesahoval 64 milionů. „Je lepší dát si prášek a brát ho pravidelně, než si zvyšovat dávku. Mohlo by totiž dojít k závislosti,“ připomíná vedoucí lékař spánkové poradny Martin Pretl.

Reportáž o nespavosti (zdroj: ČT24)